Program

Početkom 20. stoljeća u Švicarskoj Ruskinja Sabina Spielrein zbog intenzivnih napada histerije završava u bolnici. Kako bi je izliječio, mladi psihijatar Carl Gustav Jung na njoj primijenjuje tada revolucionarnu metodu „liječenja razgovorom“ – današnju psihoterapiju, koju je otkrio austrijski liječnik Sigmund Freud. Sabina Spielrein će ozdraviti te i sama postati istaknuta terapeutkinja, a između Freuda i Junga postepeno će se razvijati profesionalni rivalitet u praksi psihoterapije i njezina potencijala za transformaciju pojedinca i društva.

Inspiriran dramskim tekstom The Talking Cure dvostrukog oskarovca Christophera Hamptona (Opasne veze, 1988, Otac, 2020) te publicističkom uspješnicom A Most Dangerous Method Johna Kerra, ova povijesna biografska drama o intelektualnom nadmetanju Freuda i Junga, psihoanalize i analitičke psihologije, jedan je od najkonvencionalnijih filmova Cronenbergove karijere. Cronenberg je objeručke prihvatio teatralnost Hamptonova predloška stvorivši raspravljalački film u kojem svoju filozofiju više ne posreduje metaforama tjelesnog horora nego dijalozima. Ništa neobično, jer su zbog razotkrivanja veze između potisnute seksualnosti i ljudskog ponašanja teorije Freuda, Junga i Spielrein svojevremeno i bile doživljavane kao sablažnjive i monstruozne.

Uz intrigantan prikaz turbulencija koje su potresale psihoanalizu kao mladu znanstvenu disciplinu početkom 20. stoljeća, Opasnu metodu krase impresivna glumačka ekipa i vješto napisani Hamptonovi dijalozi, koji ispod uštogljene fasade visokog društva razotkriva uzbudljivu mređu zavođenja, dominacije i borbe za prevlast. Kompetitivni odnos Freuda i Junga također podsjeća na dinamiku likova iz ranijih Cronenbergovih filmova, u rasponu od Moći razaranja (1981) do Ukletih blizanaca (1988), dok teorija Sabine Spielrein prema kojoj „prava seksualnost zahtijeva uništenje Ega“ savršeno sažima dramaturgiju zapleta gotovo svih Cronenbergovih filmova.

Ukratko, riječ je o još jednoj kronenbergovskoj meditaciji o odnosu tijela, duha i uma, seksualnosti i njezina potiskivanja, društvenog reda i kaosa, koja je ovdje samo preodjevena u drugačije žanrovsko ruho.