Program

Stanley Moon sramežljivi je kuhar nesretno zaljubljen u svoju kolegicu konobaricu Margaret Spencer. Nedovoljno hrabar da joj priđe i izrazi osjećaje, Stanley odluči dignuti ruku na sebe, no od smrti ga spašava George Spiggot, muškarac u crvenim čarapama i s dijaboličnim smislom za ironiju, koji tvrdi da je sam Đavao. A kao i svaki vrag, u zamjenu za dušu ispunit će mu sedam želja.

Promjene u odnosima među spolovima postale su relativno česta tema britanske kinematografije 1960-ih, a njihov je žanrovski raspon obuhvaćao psihološke trilere kao što su Kolekcionar (1965) i Odvratnost (1965), drame poput Hoffmana (1970) i komedije poput Take a Girl Like You (1970) i Opčinjen Stanleya Donena, koji se od naslova slične tematike izdvaja specifičnim tipom humora. Naime, priča filma zapravo je legenda o Faustu prilagođena Londonu šezdesetih godina. Scenarij je napisao Peter Cook, popularni britanski komičar i otac moderne satire, koji se ovdje pojavljuje u ulozi Đavla. Cook je bio poznat po nastupima sa svojim komičarskim partnerom Dudleyem Mooreom, koji je ovdje odigrao glavnu ulogu. Opčinjen funkcionira kao kontinuirani dugometražni skeč ispunjen gotovo rekordnom količinom šala u jedinici vremena, koja se uglavnom osvrće na nesnalaženje tradicionanog mužjaka u seksualnoj revoluciji.

Opčinjen je 2000. godine dobio svoj suvremeni remake u režiji Harolda Ramisa, u kojem su glavne uloge odigrali Brendan Fraser i Elizabeth Hurley u ulozi Vražice.