Program

Maria, Berenice i England mlade su djevojke koje dijele stan u Rimu, nastojeći doskočiti izazovima privatnih života i profesionalnih aspiracija u stranoj zemlji. Maria vodi osebujan život, odbacuje monogamiju i sebe vidi kao lovkinju, što je dovodi u sukob s cimericama i partnerima.

Jedini dugometražni film pjesnikinje i filmašice Storm De Hirsch, istaknute sudionice newyorške avangardne scene 1960-ih, čiji se utjecaj na razvoj američke avangarde i nezavisnog filma tek odnedavno počeo istraživati. Oproštaj u zrcalu bio je prikazan na Filmskom festivalu u Cannesu, gdje je izazvao senzaciju među avangardnom publikom i kritikom: Jonas Mekas bio je impresioniran njegovom „ljepotom i senzualnošću“, a Gregory Markopoulos „vizualnom mudrošću“. Kasniji obožavatelji ocijenili su De Hirschin dugometražni prvijenac kao pionirski pokušaj nezavisnog filma, koji inovativnim izražajnim i produkcijskim sredstvima artikulira žensko iskustvo i svakodnevnicu, čime je otvorila vrata za autorice kao što su Sally Potter, Jane Campion, Julie Dash i mnoge druge.

Ovaj iznimno rijedak film ne postoji u digitalnim verzijama, stoga ne propustite priliku da pogledate njegovu inačicu na 16 mm, uz napomenu da ga prikazujemo na engleskom jeziku bez titlova.