Program

Velika Britanija u bliskoj budućnosti. Alex je vođa bande delikvenata, koja noći provodi u barovima i zabavlja se „ultranasiljem“. No sreća ga napušta te završava u zatvoru s optužbom za ubojstvo. Tamo se odlučuje uključiti u eksperimentalni program koji osuđenike liječi od njihove potrebe za agresijom. Završivši ciklus liječenja, Alexa puštaju na slobodu – no njegove nevolje tek počinju.

Kontroverzno remek-djelo inspirirano istoimenim romanom Anthonyja Burgessa, u kojem je britanski redatelj Stanley Kubrick pružio mračnu satiru društvenih kretanja svoga vremena, prepunu uznemirujućih scena i crnoga humora. Kubrickov film izvrsno su prihvatili kritika i publika, no izazvao je i brojne kontroverze, u tolikoj mjeri da je povučen iz distribucije u Velikoj Britaniji te bio zabranjen u još nekoliko zemalja. Paklena naranča danas se drži za neupitni klasik 1970-ih i jedan od reprezentativnih primjera kontrakulturnog duha koji je obilježio desetljeće.

Bowiejev album Diamond Dogs kao da je nastao u distopijskom svijetu Kubrickove Paklene naranče, a brojne elemente iz filma uključio je u svoju glazbu i nastupe: koncerti u sklopu turneje Ziggy Stardust and the Spiders from Mars počinjali su zvucima Devete simfonije u synth obradi Wendy Carlos iz Kubrickova filma, a u pjesmi „Girl Loves Me“ na svom posljednjem albumu Blackstar koristio je riječi slenga Alexa i njegove bande.