Program

Peter von Kant uspješan je i slavan redatelj – beskrajno talentiran, ali opčinjen samim sobom, tjeskoban te ovisan o alkoholu i drogi. Živi sa svojim asistentom Karlom, kojeg voli ugnjetavati i ponižavati. Preko svoje prijateljice – glumice Sidonie upoznaje mladog glumca Amira u kojeg se zaljubljuje. No nakon što Amir postane zvijezda, dinamika moći među partnerima će se preokrenuti.

Peter von Kant slobodna je adaptacija Fassbinderova klasika Gorke suze Petre von Kant (1974), u kojoj je redatelj François Ozon zamijenio ženske likove muškima. Naime, poznata je činjenica da su Gorke suze, kao uostalom i mnogi drugi Fassbinderovi filmovi, preuzimali motive i situacije iz njegova privatnog života, u ovome slučaju burnog ljubavnog odnosa s glumcem Güntherom Kaufmannom, te da je Petra von Kant bila svojevrsni Fassbinderov alter ego. François Ozon likove iz svog filma približio je njihovim uzorima te tako dobio neobično duhovit portret samog Fassbindera – pretilog, narcisoidnog i autodestruktivnog umjetnika ovisnog o opijatima i pažnji, sebičnog u svojim potrebama i okrutnog u svojoj ljubavi.

Naslovnu ulogu odigrao je izuzetno nadahnuti Denis Ménochet, dok se u epizodnoj ulozi pojavljuje Hanna Schygulla – jedna od najvećih zvijezda Fassbinderova opusa, kao i europskog filma 1970-ih uopće, koja je u originalu odigrala Karin, djevojku u koju se Petra fatalno zaljubljuje.