Program

Kino Kinoteka, Kordunska 1

FonoKinoteka predstavlja projekt RadioTeatra i Multimedijalne kolibe

PLAN ZA BIJEG

ciklus malih radiofonskih izvedbi

Subota, 19. 12. 2020.

19:30 h

Kino Kinoteka i okolo

 

  1. radiowalk KINO ZA MISLI
  2. KONCERT Nine Bajsić uz pratnju Jasmine Bojić i Vida Hribara
  3. radiofonska predstava: BAJSOVE VRPCE

 

Ulaz: 20 kn u pretprodaji / 30 kn na dan izvedbe

Ulaznice: www.kinokinoteka.hr i www.ulaznice.hr i na blagajni kina Kinoteka, Kordunska 1

 

NAPOMENA: Nakon online kupovine ulaznice molimo vas javite nam svoju email adresu na radioteatar@gmail.com. Tamo će vam stići informacije o mjestu s kojeg krećete na radiowalk i link na kojem ćete moći u vrijeme početka izvedbe slušati i šetati. Ponesite svoje SLUŠALICE I MOBITEL.

 

RADIOWALK: KINO ZA MISLI – intimni radio u hodu + koncert Nina Bajsić trio

 

Jedan od njemačkih izraza za dokumentarnu radio-dramu je Kopfkino. Kopf znači glava, a Kino je kino, no možda bi se taj izraz elegantnije moglo prevesti kao: kino za misli. Ove jeseni i zime intenzivno stvaramo formate soundwalka tj. zvučne šetnje prilagođene našoj radioteatarskoj praksi pa smo ih zato i nazvali radijem u hodu, odnosno radiowalkom:

“Dolac spava” (Perforacije, Zagreb); “Carevo novo uho” (Zoom festival, Rijeka);

“Kino za misli” (Plan za bijeg, Zagreb)

Različiti tematski i prostorno, povezuje ih ideja radija za usamljene šetače, radija koji vam tiho govori na uho, čita vam misli, emitira kraća radiofonska djela i pomaže da grad vidite drugim očima i ušima koketirajući pritom s Calvinovim Nevidljivim gradovima. Oni koji su s nama već šetali, znaju da svaki radiowalk ima i neke elemente izvedbe uživo.

Tako će biti i ovog puta, samo što vas naši glazbenici neće dočekivati putem nego će vas čekati u ugrijanoj dvorani kina Kinoteka. Nina Bajsić, uz pratnju Jasmine Bojić i Vida Hribara nam samo za ovu priliku, osim autorskih pjesama, izvodi i neke pjesme iz radiodrama i filmova.

Za radiowalk ponijeti obavezno svoj mobitel i slušalice.

Autorica: Pavlica Bajsić Brazzoduro

Suradnici: Sven Medvešek, Dino Brazzoduro, Nenad Marić

BAJSOVE VRPCE – radiofonska mala izvedba

 

BAJSOVE VRPCE autorska su posveta radu Zvonimira Bajsića sastavljena od fragmenata njegovih dramskih tekstova i radiodramskih i dokumentarnih emisija, put u visoku planinu prekrivenu dubokim, mekim snijegom. VRPCE su put od dramske riječi do originalnog zvuka

i naposljetku, do tišine, put kojim je u svom stvaralaštvu prošao Zvonimir Bajsić.

Beckettov Krapp koji sluša svoj glas iz prošlosti na magnetofonu u Posljednjoj vrpci i Bajsićev Janus koji u svojoj posljednjoj radio-drami, Slikama iz života jednog radio-dramaturga, zamišlja pokusni radio-program budućnosti, čine nam se tek korak udaljeni jedan od drugoga.

Na BAJSOVIM VRPCAMA bilježimo tipične junake njegovih drama, male ljude koji žele preko crte, koji u svojim stanovima i dvorištima traže i stvaraju prostore slobode i unutarnje pobune, i suprotstaviti im njihov dokumentarni materijal – grad u minutama prije spavanja, glazbenika koji se vraća s koncerta, pogrebe i rodilišta – jednom riječju, život.

BAJSOVE VRPCE još su jedan pokušaj prijenosa, ili možda bolje reći, povezivanja dvaju medija – kazališta i radija. Ako je kazalištem u zadnjim desetljećima toliko dominirala slika,

možemo li tragati za kazalištem (autentičnog) zvuka? BAJSOVE VRPCE spoj su i dramskog i dokumentarnog iskaza koji u slučaju Bajsa stoje mnogo bliže nego što nam se to inače čini.

Ponoć je. Nikad takve tišine. Zemlja bi mogla biti nenastanjena.

Posljednje su to riječi koje se čuju na Krappovoj posljednjoj vrpci u Beckettovoj istoimenoj drami. Manje je poznato da je upravo tu monodramu na daskama Javnog dramskog studija Radija Zagreb, smještenog u prostoru tadašnjeg Zagrebačkog dramskog kazališta (današnje Gavelle), prvi u Hrvatskoj postavio Zvonimir Bajsić, radijski autor, pisac, redatelj i prevoditelj čiji je materijal stvaranja bila upravo ta tišina, kojoj je posvetio neke od najljepših minuta i rečenica svoga rada.

Tekstovi: Zvonimir Bajsić

Redatelj: Hrvoje Korbar

Dramaturgija: Pavlica Bajsić Brazzoduro

Glazba: Maro Market

Izvođači: Bajs/Krapp: Sven Medvešek

Pijanist: Maro Market

Zvučni zapisi: Dino Brazzoduro

Umjetnička voditeljica Plana za bijeg: Pavlica Bajsić Brazzoduro

Dizajn grafičkih materijala RadioTeatra: Joško Gamberožić / Dizajn grafičkih materijala za gostovanje programa u skl0pu FonoKinoteke: Neven Zulijani

Producentica RadioTeatra: Katarina Grgić

Produkcija: RadioTeatar i Multimedijalna koliba uz podršku Grada Zagreba, Zaklade Kultura nova i Ministarstva kulture RH, u suradnji s kinom Kinoteka

 

Cijena ulaznice u pretprodaji iznosi 20 kn, a 30 kn na dan izvedbe.