Program

Promocija hrvatskog izdanja grafičkog romana Plavo je najtoplija boja autora_ice Jul Maroh, prema kojoj je snimljen Adelin život (2013), Zlatnom palmom nagrađeni film Abdellatifa Kechichea s Adèle Exarchopoulos i Léom Seydoux u glavnim ulogama.

O stripu i knjizi općenito, zašto i kako je knjiga Plava je najtoplija boja postala kultna i posebna te zašto je važna u LGBTIQ zajednici govorit će urednik knjige Vladimir Šagadin i likovna umjetnica i stripašica Helena Janečić. Nakon razgovora slijedi projekcija filma.

Ulaz na predstavljanje knjige i projekciju je besplatan, uz obvezno preuzimanje karata na blagajni. Projekcija filma održava se u sklopu programa Rendez-vous au cinéma u partnerstvu Francuskog instituta u Hrvatskoj, Kino mreže i Hrvatskog audiovizualnog centra.

O ROMANU:

Život mlade Clémentine preokrene se onog dana kad upozna Emmu, djevojku plave kose koja će joj otkriti sve aspekte žudnje i omogućiti joj da se suoči s pogledom drugih. Nježna i dirljiva priča Plava je najtoplija boja francuski je grafički roman o zaljubljivanju, odrastanju, samootkrivanju i identitetu, priča o mladenačkoj ljubavi dviju mladih Francuskinja na prijelazu 21. stoljeća. Strip je inspirirao sada već kultni film Adelin život, nagrađen Zlatnom palmom na Filmskom festivalu u Cannesu 2013., preveden je na brojne jezike i osvojio je nagradu publike na Međunarodnom festivalu u Angoulêmeu.

Plavo je najtoplija boja grafički je roman nadarene francuske strip-umjetnice / nadarenog francuskog strip-umjetnika i transfeminističke aktivistice / transfenističkog aktivista Jul Maroh. Strip koji nazivaju „himnom ljubavi“ (Le Figaro) osvojio je važne nagrade, među ostalima i nagradu publike na Međunarodnom festivalu stripa Angoulême (najveći europski festival stripa). Ova kultna knjiga, koju je na hrvatski prevela Mirna Šimat, izlazi u sklopu V.B.Z.-ove biblioteke Na margini, glasovi drugih i ‘drugačijih’, koja 2021. okuplja deset europskih naslova u čijem su središtu prava seksualnih, dobnih i religijskih manjina i ljudi s invaliditetom.

OPIS BIBLIOTEKE

Biblioteka „Na margini“ jedinstveni je trogodišnji projekt izdavačke kuće V.B.Z. pod pokroviteljstvom programa Kreativna Europa Europske unije. Projekt je stvoren kako bi se hrvatske čitatelje upoznalo s nekim od vrhunskim djela europskih književnosti koja otvaraju teme o problemima s kojima se suočavaju marginalizirane društvene skupine i istodobno promovirala hrvatska književnost na stranim jezicima. Moto biblioteke je: „Prepoznaj sebe u njemu i njoj koji nisu poput tebe i mene“ (Carlos Fuentes). Projekt obuhvaća objavljivanje, promociju i distribuciju 30 visokokvalitetnih književnih djela, najvećim dijelom manje zastupljenih književnih vrsta (grafički roman, poezija, dječja književnost i kratke priče).