Program

„Na drugi pogled“ je program kina Kinoteka posvećen filmovima koji su u vrijeme svoga nastanka previđeni, zanemareni, loše ocijenjeni, pogrešno shvaćeni ili s vremenom zaboravljeni, a koji su sazreli da ih se ponovno pogleda svježim očima i otkrije.

Tri radnika u tvornici automobila u Detroitu odluče opljačkati lokalni sindikat, kako bi podebljali kućni budžet. Iako na prvi pogled razočarani ulovom, shvaćaju da su pljačkom došli u posjed puno vrijednijeg plijena: informacija koje upućuju na korupciju unutar sindikata i povezanost s organiziranim zločinom. Naši junaci naći će se pred dilemom: prijaviti vlastiti sindikat vlastima ili se na drugi način okoristiti situacijom?

Redateljski prvijenac i jedan od najboljih filmova u karijeri Paula Schradera, tada proslavljenog scenarijima za Taksista (1976) Martina Scorsesea i Opsesiju (1976) Briana De Palme. Iako hvaljen u vrijeme nastanka, film je tijekom desetljeća zametnut u studijama posvećenima Schraderovu opusu i američkoj kinematografiji 1970-ih. Nakon nedavne restauracije, film se ponovno našao u žiži razgovora, ponajprije zahvaljujući Schraderovoj odličnoj režiji i radu s glumcima, te razornom vizijom pojedinca u koruptivnom sustavu, koja je jednako aktualna danas, kao i prije četiri desetljeća.