Program

Kratka baza je infocentar i medijateka za kratkometražni film, koju vodi Udruga za audiovizualna istraživanja 25 FPS. Obuhvaća suvremeni eksperimentalni film i video, ali i dokumentarni, igrani i animirani kratki metar. U sklopu programa Autom kroz povijest filma iz Kratke baze izvukli smo nekoliko filmova koji su inspirirani automobilima, posebice utjecajem koji su izvršili na društvo, proizvodnju i percepciju. Program je dosta raznolik, a uključuje filmove u rasponu od francuskog klasika Claudea Leloucha (To je bio randevu) pa do dobitnika prestižne Turnerove nagrade, Duncana Jonesa (Napravi nešto novo, John).

To je bio randevu (C’était un rendez-vous, FR, 1976, 9 min)
režija: Claude Lelouch

Ovaj legendarni kratki film prikazuje visceralnu vožnju Parizom pri 220 km/h. Snimljen je u jednom kadru kamerom montiranom na odbojniku automobila u rano pariško jutro, uz priličan broj prometnih prekršaja. Glasine su da je sam Lelouch bio priveden nakon premijere filma jer je policija silom htjela doznati ime vozača. No to je i danas ostala tajna.

Život poslije ljubavi (Life After Love, US, 2018, 9 min)
režija: Zachary Epcar

Promjena svjetla na parkiralištu, gdje parkirani auti postaju spremnici za kolektivno otuđenje.

Žuta linija (Yellow Line, FR, 2018, 14 min)
režija: Simon Rouby

Let iznad pustinje vodi nas prema intrigantnom mjestu: autocesti koja odjeljuje krajolik. U njezinu središtu je jarka, blistava žuta linija. Slijedeći tu liniju nailazimo na strojeve koji brazdaju vene i arterije Los Angelesa. Neumorno bojaju i prebojavaju crtu u beskrajnom kružnom toku. a mi polako otkrivamo grad-svijet.

Pokretni elementi (HR, 2016, 7 min)
režija: Marko Tadić

Film o kreativnim procesima koji dovode do stvaranja umjetničkih djela. Pratimo automobil koji prolazi kroz etape umjetničkog procesa te sam postaje dijelom umjetničkih djela, ali i akter u apstraktnim procesima kreacije. Film je zamišljen kao hommage autorima i filmovima nastalima u zlatno doba Zagrebačke škole crtanog filma te se dijelom koristi vizualnim jezikom specifičnim za 60-e i 70-e godine 20. stoljeća.

Napravi nešto novo, John (Make It New John, UK, 2009, 50 min)
režija: Duncan Campbell

Priča o automobilu DeLorean, njegovom tvorcu Johnu DeLoreanu i radnicima tvornice automobila sa sjedištem u Belfastu koji su je izgradili. U filmu o proizvodnji stilski uglađenog automobila, koji je atrakcija hita Povratak u budućnost 1985., vješto se suprotstavlja DeLoreanov san i spektakularni pad tijekom kritičnog razdoblja u povijesti Sjeverne Irske i kanonizacija automobila – DMC12 – kao simbol američkog mita o mobilnosti. Campbell ovdje spaja dokumentarnu estetiku s fiktivnim trenucima, koristeći se postojećim arhivskim vijestima i dokumentarnim snimkama iz 1980-ih, kao i novim 16 mm snimkama koje zamišljaju razgovore među tvorničkim radnicima tvrtke DeLorean. Propituje dokumentarni žanr i odražava šire egzistencijalne teme i narativne pokretače.