Program

Kansas je koordinator kaskadera zaposlen na vesternu B-produkcije, koji se snima u peruanskom selu. No nakon nesreće u kojoj život izgubi jedan član ekipe, Kansas odlučuje dati otkaz i zadržati se u Peruu, gdje se zaljubljuje u lokalnu djevojku i pod utjecajem alkohola i marihuane zanosi nerealnim poduzetničkim idejama. Paralelno s time, lokalno stanovništvo i samo počinje režirati vlastiti vestern, u kojem će glavnu ulogu odigrati naš protagonist. No nasilje ovoga puta neće biti fikcionalno nego stvarno.

Dvije godine nakon što je svojim redateljskim prvijencem Goli u sedlu (Easy Rider, 1969) promijenio krajolik američke kinematografije, Dennis Hopper snimio je Posljednji film, još radikalnije djelo koje mu je zbog turbulentne produkcije (ne sasvim različite od događaja koje opisuje u filmu), montaže koja se otegla na 18 mjeseci i komercijalnog neuspjeha privremeno uništilo redateljsku karijeru.

Hopperov acidom natopljeni vestern ima nedostataka: dio proizlazi iz improvizacijske strukture pojedinih scena, dio iz sraza želja i mogućnosti, a dio i iz egotriperstva čitavog pothvata, koji pomalo miriše na upravo ono što se njime nastoji kritizirati. No Hopperov film također je fascinantno promišljanje žanrovskih kodova iz svježe, kontrakulturalne perspektive te izraz potrebe da za preispitivanjem temelja na kojima počivaju ne samo filmski žanr, nego i društvena i osobna stvarnost.

Hrabar, originalan i povremeno psihodeličan, Hopperov Posljednji film dostupan je u novoj restauraciji i zreo da ga otkrije nova generacija gledatelja.