Program

Poštanski broj preživljavanja nagrađivane filmašice Judith Helfand, istraga je politike „katastrofe“ koja je uslijedila nakon smrtonosnog toplinskog vala koji je 1995. zahvatio Chicago i usmrtio 739 stanovnika, uglavnom crnaca iz najsiromašnijih dijelova grada.

Analizirajući tijek i posljedice te katastrofe, dovodeći ekstremne vremenske prilike, društvene razlike i rasizam u neraskidivu vezu, redateljica se usuđuje upitati: što ako poštanski broj ne određuje samo našu lokaciju, nego i mogućnost preživljavanja? Bilo da se radi o toplinskim valovima ili drugim prirodnim katastrofama, one nam otkrivaju načine na koje klasa, rasa i poštanski broj unaprijed određuju tko živi, tko umire te tko će biti najgore pogođen tijekom i nakon „službene katastrofe“. U svijetu oblikovanom klimatskim promjenama u kojem smo samo u Europi i samo u 2021. svjedočili tornadu u Češkoj, smrtonosnim poplavama u Njemačkoj, razornim požarima u Grčkoj te kontinuiranim rekordima najviše zabilježene temperature, film postaje poučno štivo koja nam pomaže kritički preispitati koncepte „katastrofe“ i „otpornosti“ te načine na koje se pripremamo za prevenciju najgorih posljedica.

Nakon projekcije filma slijedi diskusija na temu „Postoji li okolišni rasizam u Hrvatskoj“. U diskusiji će sudjelovati Sara Lalić iz Centra za mirovne studije, Martina Horvat iz Ambidekster kluba, Marija Mileta iz Zelene akcije i Siniša-Senad Musić iz Romske organizacije mladih Hrvatske.