Program

Tom Stall obiteljski je čovjek blage naravi i vlasnik malog restorana koji se nađe u središtu pažnje kada spriječi pokušaj pljačke. Proglašen lokalnim junakom, Tom završava u medijima, a njegova priča u gradić dovlači opasnog kriminalca Carla Fogartyja koji tvrdi da se poznaju i da je Tom zapravo Joey Cusack, bivši član philadelphijske mafije. Tom ga bezuspješno pokušava uvjeriti da se vara, no Fogarty ne odustaje i počne slijediti njegovu obitelj.

Cronenbergova adaptacija grafičkog romana iz 1997. autora Johna Wagnera i Vincea Lockea hipnotizirajuća je meditacija o nasilju i ljudskoj prirodi te ujedno najpopularniji film iz njegove nove faze. No nasilje u filmu daleko je od fetišističke fizikalnosti karakteristične za Cronenbergov stil. Hladno, kalkulirano, brutalno realistično i razorno, u Cronenbergovim rukama ono postaje alat kojim ogoljuje paradoksalni odnos društva i njegovih mehanizama prema činu nasilja, koji istovremeno osuđujemo i slavimo, ovisno o percipiranoj opravdanosti fizičke pravde.

Iako šokantno brutalan u svom obračunu s pljačkašima, zajednica Toma slavi kao heroja. No Cronenberg prelazi zaštitnu vrpcu kako bi nas prisilio da pogledamo ravno u surovo lice Tomova čina i prikazao kako se njegovi efekti poput otrova šire krvotokom uže i šire zajednice. U trenutku kada se članovi obitelji suočavaju s krvavom eksplicitnom stvarnosti Tomova nasilja, oni gube mogućnost percipirati ga kao apstraktni čin obrane. Umjesto dezinficirane priče o preživljavanju i samoiskupljenju koja će ih ujediniti i osnažiti, prisiljeni su skupljati komadiće svojih razbijenih identiteta.

Omiljen od kritike i publike, film je nominiran za dva Oscara: Willliam Hurt nominiran je za najbolju sporednu ulogu, scenarist Josh Olson za najbolji originalni scenarij, a Viggo Mortensen proglasio ga je vjerojatno najboljim filmom svoje karijere.