Program

„Kultni petak“ poseban je program kina Kinoteka namijenjen filmofilima pustolovna duha čiji je filmski ukus otvoren egzotičnom, provokativnom i rubnom filmskom izrazu. Unutar ove programske linije prikazivat ćemo filmske naslove koji su s vremenom izgradili vjernu sljedbu posvećenih štovatelja – mnoge od njih i po prvi puta nakon dugo vremena na velikome platnu.

Na jednoj privantoj zabavi u Parizu, Jean susreće svoju bivšu djevojku Claire u pratnji privlačne i znatno mlađe djevojke Anne, koja mu privuče pozornost. No ispostavlja se da je submisivna Anne Claireina nova djevojka te da njih dvije imaju neobičan sadomazohistički odnos u koji postepeno uvlače Jeana. Sve će početi u javnome parku, kada Claire naredi Anne da otrgne ružu.

Predodžba je adaptacija istoimenog romana Catherine Robbe-Grillet, supruge poznatog francuskog pisca i filmaša Alaina Robbe-Grilleta, koji je napisala pod pseudonimom Jean de Berg te izdala 1956. godine. Osim što je s Alainom surađivala na brojnim filmskim projektima (često i kao glumica), Catherine Robbe-Grillet poznata je i kao profesionalna domina, a zanimljivo je da su voajerizam, bondage i S&M imaginarij česti motivi u opusu njezina supruga.

Adaptacije romana prihvatio se Radley Metzger, filmaš koji je zanat ispekao kao profesionalni montažer distribucijske kuće Janus Films (današnji Criterion Collection), za koju je montirao trailere europskih art-filmova za američko tržište. Liberalan pristup ljudskoj seksualnosti i tijelu europskih kinematografija 1960-ih potaknuli su ga da se krajem desetljeća i sam okuša u snimanju sofisticiranih erotskih filmova, što je smjer kojim se nastavio baviti do kraja karijere.

Zahvaljujući sugestivnoj atmosferi, intrigantnoj priči i zanimljivim likovima Predoždba spada među najuspješnija ostvarenja Metzgerove karijere, ali i zlatnog doba erotskog filma uopće, posebice njegove struje koja je značajno pomicala granice onoga što se može prikazati na velikome platnu. Film je poznat i pod naslovom Kažnjavanje Anne (The Punishment of Anne).