Program

Melanie Daniels emancipirana je žena koja uvijek dobija ono što želi. Jednoga dana u dućanu s kućnim ljubimcima susreće naočitog odvjetnika Mitcha Brennera, koji se našali na njezin račun. Melanie mu neće ostati dužna pa odlazi u Bodega Bay, mjestašce blizu San Francisca u kojem živi njegova obitelj, kako bi ga iznenadila. No nedugo nakon njezinog dolaska, ptice se počinju ponašati čudno. Nakon što galeb napadne Melanie, i ostale se ptice počinju grupirati u prijeteća jata te terorizirati lokalne stanovnike.

Inspiriran kratkom pričom Daphne du Maurier (autorice romana Rebecca, prema kojem je Hitchock snimio istoimeni film), ali i navodno istinitim događajem iz ranih šezdesetih u Kaliforniji, Ptice ostaju jedan od najstrašnijih i najinventivnijih ostvarenja majstora napetosti. Uz za ono vrijeme impresivne specijalne efekte, koje su Pticama donijele i nominaciju za Oscara, film je posebice značajan po kreativnom promišljanju glazbe i zvuka. Bernard Hermann napustio je prepoznatljive dramatične orkestracije u korist zvučnih tekstura u kojima je spojio ambijentalne i elektroničke šumove, čime se majstorski isprepleću prizorni zvukovi i izvanprizorna glazba. Ptice su tako (p)ostale jedan od prvih studijskih filmova koji dokazuju da zvuk može ostvariti efektniji i trajnijih prihološki efekt na gledatelja od samih vizuala.

 

Pri ulasku u prostorije kina Kinoteka obavezno je predočiti EU digitalnu COVID potvrdu, negativan PCR test (ne stariji od 72 sata) ili brzi antigenski test (ne stariji od 48 sati). Više na Odluka – obvezno testiranje.pdf (gov.hr)
Ulazak je moguć osobama kod kojih postoje kontraindikacije za cijepljenje, što se dokazuje liječničkom potvrdom.

Osobe koje nemaju odgovarajuću dokumentaciju, nažalost neće moći prisustvovati programima koji se održavaju u kinu Kinoteka.
Ako ste ulaznice kupili unaprijed, a ne posjedujete EU digitalnu COVID potvrdu ili drugi odgovarajući dokaz, povrat novca možete ostvariti putem kanala kojim ste ulaznice i kupili.

U slučaju respiratornih problema, temperature iznad 37,2 ili bilo kojih drugih simptoma bolesti, molimo da odgodite dolazak u kino.