Program

Frank je sitni diler koji se sa svojim prijateljem Tonnyjem nastoji izboriti za svoje mjesto u kriminalnim miljeu Kopenhagena. Priliku za to dobit će kada odluče preprodati poveću količinu droge, koju će pozajmiti od Mile, moćnog i opasnog dilera balkanskih korijena. Nesvjestan da upadaju u zasjedu, Frank u bijegu od policije baca drogu u rijeku, no time pada u još opasniju stupicu. Ostaje naime dužan čovjeku kojem ne želi biti u nemilosti, a vrijeme za otplatu duga se smanjuje.

Danski redatelj Nicolas Winding Refn u svome dugometražnom prvijencu preokrenuo je naglavce matricu klasičnog gangsterskog filma. Njegov protagonist je ambiciozan je nikogović koji iz loše situacije prelazi u još goru, što značajno odudara od narativa o strelovitom uspjehu i padu koje su obilježile filmove Hechta/Hawksa, Coppole i Scorsesea. Uz to, film je snimljen neposrednim i dinamičnim stilom kamere iz ruke, što priči daje dojam gotovo dokumentarističke autentičnosti. Refnov film izrazito je uzbudljiv, a tjeskobnost situacije razbija efektnim humorom u čemu mu posebice pomažu nadahnuti glumački nastupi Kima Bodnie te Maddsa Mikkelsena i Zlatka Burića, koji je za ulogu Mile osvojio i dansku nagradu Bodil za najboljeg glumca.

Pusher je ostvario veliku uspjeh u Danskoj i u ostatku svijeta, svoga redatelja i glumce prometnuo je u zvijezde, a Refn je snimio i dva nastavka, od kojih se svaki bavi jednim od sporednih likova: dvojka iz 2005. prati Tonnyja, a trojka iz 2007. Milu. Spomenimo i to da su sva tri jednako izvrsna kao i original.