Program

„Kultni petak“ poseban je program kina Kinoteka namijenjen filmofilima pustolovna duha čiji je filmski ukus otvoren egzotičnom, provokativnom i rubnom filmskom izrazu. Unutar ove programske linije prikazujemo naslove koji su s vremenom izgradili vjernu sljedbu posvećenih štovatelja – mnoge od njih i po prvi puta nakon dugo vremena na velikome platnu.

Kate je studentica koja se odluči infiltrirati u grupu navijačica sveučilišta koje pohađa, ne bi li za školske novine razotkrila kako se „u suvremenom društvu eksploatiraju žene“. No umjesto patrijarhalne represije, među djevojkama u grupi pronalazi ljubav, poštovanje i razumijevanje. Kate uskoro shvaća da se problem nalazi drugdje: u lokalnoj momčadi američkog nogometa, koju predvodi korumpirani trener sa svojim ortacima.

Jack Hill veteran je američke eksploatacijske kinematografije, a Quentin Tarantino nazvao ga je „Howardom Hawksom eksploatacijskog filma“. Hill je tijekom 1960-ih i 1970-ih snimio niz provokativnih i zabavnih naslova u kojima se okušao u nizu popularnih eksploatacijskih žanrova, kao što su filmovi o ženskim bandama, ženama u zatvorima i blacksploitationu. Filmovima kao što su Coffy (1973) i Foxy Brown (1974) proslavio je Pam Grier, a zbog usmjerenosti na ženske likove njegovi se filmovi sve češće revaloriziraju u feminističkom ključu.

Razuzdane navijačice zločesto su camp ostvarenje koje društveni angažman koristi kao ispriku za eksploataciju – u najboljoj tradiciji žanra. Sadrže odlike Hillovih najboljih filmova kasnijeg perioda i s pravom se drže za skriveni dragulj B-filma 1970-ih.