Program

Program Vizije: Iz Kratke baze 25 FPS-a posvećen je autorima i djelima koji su istraživanjem mogućnosti filmskog jezika pomicali granice medija te ponudili novu perspektivu onoga što sedma umjetnost može biti.

Alain Gomis pronašao je neobjavljene snimke sa snimanja emisije „Jazz Portrait“ francuske televizije iz 1969. s genijalnim pijanistom i skladateljem Theloniousom Monkom. Iz tog sirovog materijala rekonstruira film prikazujući dotad neviđenog Monka, koji se na svoj način bori sa stereotipima oko sebe i od kojih pokušava pobjeći.

Osvojivši kritiku i publiku premijerom na Berlinaleu 2022., Rewind & Play bizarna je adaptacija Monkova televizijskog gostovanja i ni po čemu ne nalikuje tradicionalnoj televiziji. Situacija je neugodna od samoga početka – voditelj ne smatra da su Monkovi odgovori prikladni, a između njih dvojice razvija se neugodna komorna igra. S jedne strane promatramo pristojnog, napetog, nasmiješenog ali umornog Monka, koji kao da je sletio na drugi planet, a s druge strane bijelog novinara upućenog u džez, koji se čini da obmanjuje, da je gluh i pomalo arogantan. Srećom, Monk uspijeva svirati klavir. 

Alain Gomis rodio se 1972. u Parizu. Studirao je povijest umjetnosti i film. Nakon kratkih filmova i videa, debitirao je dugometrašcem L’Afrance (2002.) osvojiviši Srebrnog Leoparda u Locarnu. Njegov film Félicité (2017.) osvojio je Veliku nagradu žirija na Berlinaleu i ušao u uži izbor za najbolji strani film na 90. Akademijinim nagradama.