Program

Oscarom nagrađena redateljica Laura Poitras, autorica filma Citizenfour (2014), na veliki se ekran vratila dvije godine kasnije portretom još jedne kontroverzne ličnosti: Juliana Assangea, osnivača WikiLeaksa. No priča o nastanku filma provokativna je koliko i lik kojom se bavi.

Rizik je studija karaktera i radnih metoda Juliana Assangea te njegova unutarnjeg kruga suradnika, nastala tijekom Assangeova petogodišnjeg zatočeništva u malenoj zgradi ambasade Ekvadora u Londonu, netom nakon objave velikog broja povjerljivih dokumenata koji su razotkrili niz slučajeva kršenja ljudskih prava, u koje su bile upletene vlade diljem svijeta. No uz optužbe za nacionalnu izdaju Assangea se uskoro počinje teretiti i za seksualno uznemiravanje, što on odbacuje kao smicalicu kojom se pokušava narušiti njegov kredibilitet. No što više vremena provodi s njime, Poitras i sama postaje sumnjičava prema njegovim metodama, motivaciji i uopće odnosom prema ovim optužbama.

Prva verzija Rizika prikazana je u Cannesu 2016. godine i nudila je znatno empatičniji prikaz Assangea, iz kojeg je izbačeno sve ono što bi moglo narušiti njegov status zviždača i borca za pravdu. No Poitras je potom premontirala film uvrstivši u njega vlastite sumnje kojima je u procesu nastanka filma i sama svjedočila. Rizik u naslovu stoga je dvostruk, a odnosi se na važnost aktivnosti WikiLeaksa, ali i na vlastitu odgovornost u reprezentaciji ove priče, posebice njezinih problematičnih aspekata.

Rezultat je prvorazredni politički triler, koji aktualizira pitanja o odgovornosti medija i filmaša, posebice kada se nađu u situaciju da moraju birati između objavljivanja činjenica i legende.