Program

SAD, bliska budućnost. Detroit se nalazi pred ekonomskim i društvenim kolapsom. Jedan od policajaca, Alex Murphy, dobija zadatak da uhvati vođu zloglasne bande koja sije strah i trepet među stanovništvom, ali pogiba usred sukoba. No korporacija koja upravlja gradom uzima njegovo tijelo kao prototip za RoboCopa, neuništivog policajca kiborga, kojim će nastojati stati na kraj valu zločina koji potresa grad.

Prvi američki film Paula Verhoevena ostvario je veliki uspjeh među publikom i kritikom te je postao kamenom temeljcem njegove hollywoodske karijere. Bešavno spajajući visokobudžetni žanrovski film sa subverzijom sustava unutar kojeg je nastao, RoboCop funkcionira i kao eskapistička zabava, i kao bespoštedna kritika SAD-a za vrijeme Reaganove administracije, posebice masovnih medija, fetišizacije nasilja te utjecaja korporativnih interesa na javne institucije. Uz navedeno, karakteristično za Verhoevenov opus su i motivi krize muškosti i psihofizičke dezintegracije protagonista, koja je prožeta kristovskim simbolima raspeća i uskrsnuća.

RoboCop je hvaljen zbog svojih specijalnih i zvučnih efekata, za koje je nagrađen i posebnim Oscarom, a inspirirao je i nekoliko nastavaka i spin-offa u filmu i industriji zabave, koji su mu osigurali kultni status među publikom.