Program

Kada među stvarima preminule mlade pacijentice Tatiane pronađe dnevnik, londonska primalja Anna baca se u potragu za Tatianinom obitelji i domom za njeno novorođenče. U svojoj istrazi stupa u kontakt sa Semyonom, naoko benignim vlasnikom ruskog restorana, a zapravo glavom ozloglašene mafijaške obitelji koja restoran koristi kao paravan za trgovinu robljem. Tu upoznaje i karizmatičnog mafijaškog vozača Nikolaja, koji također nije onakav kakvim se isprva čini.

Mada svojom formom prate kodove kriminalističkog trilera, Ruska obećanja ispod svoje klasične žanrovske abecede slijede pravila vlastite igre. Prema riječima samog Cronenberga, pri stvaranju filma nije ga toliko zanimao prikaz kriminalnog podzemlja koliko njegovih pripadnika, pojedinaca koji žive u stanju stalne transgresije. U svojoj suštini, Ruska obećanja studija su dualizma ljudske prirode i samog društva, površine i onoga ispod nje. Počevši od svijeta „običnog čovjeka“ kojem pripadaju Anna i njezina obitelj te svijeta organiziranog kriminala u koji su nehotice uvučeni, svijeta takozvanog reda i zakona te njemu suprotstavljenog svijeta razuzdanog nasilja i zločina, svaki sa svojim setom pravila i jezikom.

Ovu dualnost, reflektiranu u samoj formi filma, najbolje utjelovljuje Mortensenov fascinantni protagonist Nikolai. Nikolajevo tijelo cijelo je prekriveno tetovažama, svojevrsnim pismom ruske mafije koje onima s kojima stupa u kontakt „pripovijeda“ njegovu povijest, identificira ga i ukazuje na njegov status u kriminalnoj hijerarhiji. Baš poput filma, formalno slijedeći kodeks kriminalne zajednice, Nikolai istovremeno igra po vlastitim pravilima. No njihov jezik nepoznat je i samom gledatelju.

Mortensenove privremene tetovaže navodno su toliko vjerno rekreirane po uzoru na stvarne da je jednom prilikom svojom pojavom utjerao strah u kosti svim gostima ruskog restorana u Londonu, prije nego što su otkrili o kome se zapravo radi. Viggo Mortensen zaradio je i nominaciju za Oscara, koju mu je ipak preoteo Daniel Day Lewis za ulogu u filmu Bit će krvi.