Program

Program Vizije: Iz Kratke baze 25 FPS-a posvećen je autorima i djelima koji su istraživanjem mogućnosti filmskog jezika pomicali granice medija te ponudili novu perspektivu onoga što sedma umjetnost može biti.

Dva kontinenta, dvije zajednice, dva sustava vjerovanja, dva seta iskustava i unutarnjih života. A između njih – osjetilna staza, sva od svjetla i zvuka. Budistički tinejdžer svakog jutra posjećuje jednu staricu i čita joj tibetanski tekst Bardo Thödol, vodič za putovanje između smrti i sljedećeg rođenja. Zadnjeg dana staričina života mladić joj prišapne posljednje ulomke iz knjige, potom zatvori oči u meditaciji i ostane pored nje. Starica kreće na transformativno putovanje s one strane.

Lois Patiño (Španjolska, 1983) redatelj je i umjetnik čiji su filmovi prikazani na festivalima kao što su Cannes, Berlinale, Locarno, Toronto, Rotterdam, New York, Viennale, IDFA i Oberhausen. Samsara (2023) mu je najnovije ostvarenje, a premijerno je prikazana u programu Encounters 73. Berlinalea.