Program

Ahmed je sin arapskog šeika, zaljubljen u plesačicu Yasmin. Kad se iskrade iz očeva strogo čuvanog imanja kako bi joj se udvarao, otima ga skupina razbojnika koju predvode Yasminin otac André i Ghabah, Maur za kojeg je otac želi udati. Ahmeda zatvaraju u tamnicu, muče i za njega traže otkupninu, no najveći je problem hoće li povjerovati da u ovom zlokobnom planu nije sudjelovala i njegova draga.

Šeikov sin posljednji je film jedne od najvećih zvijezda nijemoga filma – Rudolpha Valentina. Rođen u Pugliji na jugu Italije pod imenom Rodolfo Alfonso Raffaello Pierre Filibert Guglielmi di Valentina d’Antonguolla, Valentino je izgradio imidž „latinskog ljubavnika“ u vremenu kada su talijanski migranti bili suočavani s predrasudama i sustavno diskriminirani, a zbog njihova egzotičnog izgleda (posebice tamnije puti) na velikom su platnu uglavnom dobivali uloge zlikovaca.

Zahvaljujući svojoj popularnosti u ulogama zavodnika, Valentino je 1920-ih izazvao omanju seksualnu i rodnu revoluciju: svojim prodornim pogledom i tajanstvenim erotizmom redefinirao je način na koji su muškarci i žene razmišljali o zavođenju, romantici i strasti, a zahvaljujući svom specifičnom modnom stilu (unatrag zalizana frizura koju su nazivali „Vaselino“, puder za lice, manikirane ruke, kicoški način odijevanja), manirama i plesnim vještinama redefinirao je koncept tradicionalne muževnosti, koja je dotad bila određena neuglađenim muškarcima od akcije kakve je igrao Douglas Fairbanks. Žene su pred njim padale u ekstazu, a muškarci su se osjećali ugroženima do te mjere da su ga shvaćali kao „prijetnju američkoj muškosti“ i napadali u medijima.

U Šeikovu sinu Valentino je odigrao čak dvije uloge – šeika i njegova sina Ahmeda, no nije doživio početak njegove šire distribucije. Umro je od posljedica čira na želucu u 31. godini života, a njegova smrt izazvala je masovnu histeriju među obožavateljicama, od kojih su neke počinile i samoubojstvo, a sprovodu su prisustvovali deseci tisuća ljudi. Šeikov sin drži se za jedno od njegovih antologijskih ostvarenja.