Program

Skupina mladića nagovora majstora Žiku, limara, da financira snimanje njihova filma. Majstor Žika pristane pod uvjetom da film režira njegov ljubimac, nogometaš Šeki. Šeki smatra da je snimanje filma ista stvar kao i nogometna utakmica, usljed čega dolazi do niza sukoba u filmskoj ekipi. Konačno, film je završen i poslan na prestižni festival, gdje ga očekuje iznenađujući prijem.

Šeki snima, pazi se satirična je komedija u kojoj je glavnu ulogu odigrao tada popularni nogometaš kluba Crvena zvezda – Dragoslav Šekularac Šeki, a u sporednim ulogama pojavljuju se i pop-zvijezda Lola Novaković te Zdenka Kovačiček, Tereza Kesovija, Sedmorica mladih te mnogi drugi. Suprotno očekivanjima, film je postao komercijalni i kritički fijasko i mogao bi se opisati kao lokalna verzija Ciminovih Vrata raja: stavio je točku na tzv. producentsku kinematografiju, razdoblje jugoslavenskog filma u kojem su producenti i rezultati na blagajnama vodili glavnu riječ u proizvodnji, a završio je i lokalnu karijeru redatelja Marijana Vajde, koji je zbog neuspjeha bio izbačen iz Udruženja filmskih umetnika Srbije te je svoj filmski rad nastavio u inozemstvu. Iz navedenih razloga film je desetljećima pratio loš glas, no pogled iz današnje perspektive sasvim je drugačiji. Šeki ne samo da djeluje kao vremenski stroj u jugoslavensku pop i celebrity kulturu s početka 1960-ih, nego se nemilice šali na vlastiti račun, zbog čega funkcionira i kao satira na uvjete filmske proizvodnje svoga vremena.

U Kinoteci prikazujemo svježe restauriranu inačicu filma iz Hrvatskog državnog arhiva, a uvodnu riječ održat će filmski kritičar Željko Luketić.