Program

„Kultni petak“ poseban je program kina Kinoteka namijenjen filmofilima pustolovna duha čiji je filmski ukus otvoren egzotičnom, provokativnom i rubnom filmskom izrazu. Unutar ove programske linije prikazivat ćemo filmske naslove koji su s vremenom izgradili vjernu sljedbu posvećenih štovatelja – mnoge od njih i po prvi puta nakon dugo vremena na velikome platnu.

Brad i Janet, mladi zaručnici koji su jedva izvukli živu glavu iz dvorca doktora Frank-N-Furthera, sada su vjenčani. No nakon nekoliko godina zajedničkog života, entuzijazam koji su osjećali na početku veze presušio je, a njihov brak upao je u krizu. U isto vrijeme, gradić Denton u kojem žive prerastao je u divovski televizijski set, čiji se stanovnici dijele na gledatelje i sudionike. Brad i Janet postat će sudionici reality showa Bračni labirint, a njihovi životi i identiteti naći će se pred novim izazovima.

„It’s not a sequel… it’s not a prequel… it’s an equal!“ Riječi su to kojima je oglašavan novi filmski projekt Jima Sharmana i Richarda O’Briena, autora kultnog klasika The Rocky Horror Picture Show (1975), koji je do 1981. već prerastao u kulturni fenomen. Šok terapija okuplja dio iste glumačke ekipe – uz O’Briena, tu su i Patricia Quinn i Little Nell, dok su protagoniste ovoga puta odigrali Jessica Harper (Suspiria) i glazbenik i glumac Cliff de Young. Unatoč tome, Šok terapija nije ostvarila uspjeh svoga prethodnika, a odbacili su je i fanovi originalnog filma.

Srećom, Šok terapija u posljednje vrijeme prolazi kroz revalorizaciju. Za razliku od The Rocky Horror Picture Showa, koji je svojim gorko-slatkim pogledom na sukob tradicionalnih i progresivnih pogleda na seksualnost vješto izrazio proturječja sedamdesetih, Šok terapija najavila je fenomen reality televizije te iz današnje perspektive djeluje aktualnije nego u vrijeme svoga nastanka. Dodamo li tome ponovno izvrstan soundtrack, s pjesmama koje kvalitetom nimalo ne zaostaju za prethodnikom, nadahnutu glumačku ekipu, maštovite kostime i izvrsnu, nadrealističku scenografiju, riječ je o skrivenom dragulju 1980-ih koji čeka da ga se otkrije.