Program

„Kultni petak“ poseban je program kina Kinoteka namijenjen filmofilima pustolovna duha čiji je filmski ukus otvoren egzotičnom, provokativnom i rubnom filmskom izrazu. Unutar ove programske linije prikazujemo naslove koji su s vremenom izgradili vjernu sljedbu posvećenih štovatelja – mnoge od njih i po prvi puta nakon dugo vremena na velikome platnu.

Nomi Malone, buntovnica u bijegu od vlastite prošlosti, stiže u Las Vegas, neonom obasjanu Meku dekadencije i poroka, gdje će se pokušati izboriti za svoje mjesto pod reflektorima. Njezine abmbicije odvest će je od lap-danceova u jeftinim striptiz-barovima sve do pozornice luskuznog kluba Stardust, gdje će se uplesti u intrigantnu borbu za moć s Cristal, zvijezdom kluba.

Dekadantno remek-djelo Paula Verhoevena jedan je od njegovih najkontroverznijih filmova. Bio je to prvi studijski film u širokoj distribuciji koji je predikat NC-17 (tj. nekadašnji X) nosio kao značku ponosa, što mu se brzo obilo o glavu. Film je podbacio na blagajnama, kritika ga je razapela, a zaustavio je kinokarijeru energične Elizabeth Berkley, zvijezde američke teen TV-serije Školsko zvono (Saved by the Bell, 1989 – 1992). No film je ostvario veliki uspjeh na videu, a zahvaljujući neskrivenoj camp kvaliteti svoje estetike osvojio je i horde obožavatelja: neki od njih štuju ga jer je „toliko loš da je dobar“, a neki zbog ciničnog pogleda na američku trash kulturu spektakla, čiji je Las Vegas ekstremni primijer. Ukratko, riječ je o jedinstvenom izrodu američkog studijskog sustava: visokobudžetnom eksploatacijskom filmu oboružanom satiričnim oštricama koje bodu i škakljaju, provociraju i zabavljaju. Ukratko, tipičnom Verhoevenu na vrhuncu karijere i u top formi!

Showgirls su u nas poznate i pod nazivom Plesačice, a u Kinoteci prikazujemo njihovu nedavno restauriranu, integralnu verziju, čiju je restauraciju nadgledao sam Verhoeven.

Odijenite svoj versayce & ostavite inhibicije pred vratima, predstava počinje!