Program

„Kultni petak“ poseban je program kina Kinoteka namijenjen filmofilima pustolovna duha čiji je filmski ukus otvoren egzotičnom, provokativnom i rubnom filmskom izrazu. Unutar ove programske linije prikazivat ćemo filmske naslove koji su s vremenom izgradili vjernu sljedbu posvećenih štovatelja – mnoge od njih i po prvi puta nakon dugo vremena na velikome platnu.

Carol White kalifornijska je kućanica koja ima sve: bogatog muža, krasan dom, poslugu i prijatelje. No Carol je plaha, a interakcija s okolinom ostavlja je emocionalno praznom. Uskoro razvija neobičnu bolest, koju liječnici ne mogu objasniti nikakvim fizičkim ni psihološkim uzrocima, no koja je dovodi do daljnjeg otuđivanja od ostatka svijeta. Jednoga dana nailazi na zajednicu onih koji su baš poput nje razvili „alergiju“ na svijet koji ih okružuje.

Nakon što se filmovima kao što su Superstar: Priča o Karen Karpenter (1987) i Otrov (1991) prometnuo u jedno od najintrigantnijih imena struje novog queer filma (new queer cinema), Todd Haynes snimio je i jedan od najupečatljivijih filmova iz navedenog pokreta, u kojem je spojivši elemente klasičnih melodrama 1950-ih i distopije stvorio moćnu alegoriju na epidemiju AIDS-a. Kritika je film opisivala kao „horor film duše“ i „feministički protufilm“, pomogao je etablirati Julianne Moore u jednu od najtalentiranijih glumica svoje generacije, a često se nalazi i na popisima najboljih filmova desetljeća. U ovome kontekstu zgodno je spomenuti da je Haynes kao jednu od inspiracija za film navodi i Akermaninu Jeanne Dielman.