Program

Roger Thornhill marketinški je stručnjak koji protiv volje biva uvučen u složeni špijunski zaplet, nakon što ga zamijene za stanovitog „Georgea Kaplana“. No dok pokušava shvatiti u što se upetljao, smještaju mu i ubojstvo, zbog čega se nađe u bijegu od i zlonamjernih špijuna, i od policije.

Sjever-sjeverozapad jedan je od najpopularnijih i najreprezentativnijih filmova Alfreda Hitchcocka. Zaplet izgrađen na motivu pogrešno optužena čovjeka i „McGuffinu“ kao pokretaču radnje danas se drže za neke od osnovnih obilježja hičkokovskog stila, a tu su i režijske bravure, duhoviti dijalozi i antologijske scene, kao što je prizor u kojem avion napada Rogera Thornhilla u pustinji te veliko finale na planini Rushmoure.

Paul Verhoeven navodi Sjever-sjeverozapad među svoje omiljene Hitchcockove filmove, a kroz svoj je opus često citirao njegova režijska i dramaturška rješenja. Primjerice, priča Potpunog opoziva funkcionira kao varijacija na temu čovjeka koji se našao usred gotovo nestvarnog zapleta/zavjere, pojedine scene sukoba među likovima režirane su po uzoru na Hitchcocka, dok je u Sirovim strastima iskoristio režijska rješenja dijaloga između Caryja Granta i Eve Marie Saint kako bi istaknuo erotske tenzije između likova koje igraju Michael Douglas i Sharon Stone.