Program

„Kultni petak“ poseban je program kina Kinoteka namijenjen filmofilima pustolovna duha čiji je filmski ukus otvoren egzotičnom, provokativnom i rubnom filmskom izrazu. Unutar ove programske linije prikazivat ćemo filmske naslove koji su s vremenom izgradili vjernu sljedbu posvećenih štovatelja – mnoge od njih i po prvi puta nakon dugo vremena na velikome platnu.

Pedesetih i šezdesetih godina prošloga stoljeća u američkoj kinematografiji pojavilo se nekoliko žanrovskih ciklusa proizašlih iz tada aktualnih supkulturnih pokreta. Jedan od njih bili su i bajkerski filmovi: priče o odmetnicima na motorima, utegnutima u kožu i naoružanima lancima, koji su jezdili američkim prostranstvima izazivajući fascinaciju i zazor među običnim pukom.

Iako je žanr svoj konačan oblik dobio u drugoj polovici 1960-ih nakon velikog uspjeha filma Divlji anđeli (1966) Rogera Cormana, u njegov kanon ubrajaju se i dva ranije snimljena naslova. Jedan od njih je Škorpionov izlazak (1963), avangardni klasik Kennetha Angera koji gotovo fetišističkom posvećenošću bilježi rituale ove mladenačke supkulture. Zbog načina na koji koristi pop i rock muziku u svrhu ilustracije životnog stila i kao komenar na zbivanja drži ga se za preteču glazbenog videa, a zbog podrivačkog odnosa prema svim vrstama autoriteta jedan je od kamena temeljaca fimskog undergrounda te fascinantan dokument vremena. Škorpionov izlazak među svoje omiljene filmove ubrajaju autori kao što su David Lynch, Nicolas Winding Refn i Gaspar Noé, a njegov je utjecaj lako prepoznati u njihovom opusu.

Glazba, osvjetljenje i ikonografija Škorpionova izlaska natopljena je nostalgijom za popularnom kulturom prethodnog desetljeća, a jedna od otvorenih referenci koja se pojavljuje u filmu je i ona na Divljaka (1953), film noir Lászlóa Benedeka u kojem Marlon Brando glumi vođu motociklističke bande koja terorizira američki provincijski gradić. Divljak je postigao veliki uspjeh među publikom i kritikom, a u svojoj autobiografiji Marlon Brando popularnost filma objasnio je kao reakciju na „društvene i kulturne sile koje će uskoro eruptirati na kampusima i američkim ulicama. Nakon nekoliko godina tranzicije poslije Drugog svjetskog rata bili smo na početku nove ere: mladi su počeli dovoditi u pitanje starije te izazivati njihove vrijednosti, moral te etablirane institucije autoriteta.“

Brandov buntovnički imidž obilježen zaliscima, kožnom jaknom i nakošenom kapom spadaju među ikoničke stylinge koji su defnirali i Brandovu personu i čitavo desetljeće, a prihvatile su ga osobe iz javnog života kao što su James Dean i Elvis Prestley, kao i obični ljudi.