Program

U mirnom kalifornijskom predgrađu petnaestogodišnja Connie ljeto provodi u prepirkama s majkom i druženju s prijateljicama. Dok lijene dane ispunjava odlascima na plažu i tumarajući dućanima shopping centra, noći koristi za otkrivanje svoje tek probuđene seksualnosti kroz koketiranje s dečkima u lokalnom fast food restoranu. U ljetnu idilu uvlači se jeza kada privuče pažnju misterioznog mladog muškarca Arnolda Frienda.

Ovjenčan Velikom nagradom žirija na Sundanceu, Slatkorječivost je prvi cjelovečernji igrani film redateljice Joyce Chopre, koja je do tada uglavnom snimala osobne dokumentarce fokusirane na različite profile žena i njihove živote. Film je temeljen na kratkoj priči iz 1966. Where Are You Going, Where Have You Been? književnice Joyce Carol Oates. Oates je inspiraciju za svoju mračnu priču o ženskom sazrijevanju pronašla u slučaju serijskog ubojice Charlesa Schmida koji je vrebao mlade djevojke i tako dobio nadimak Pied Piper of Tucson (Čarobni svirač iz Tucsona). No u priči je nije toliko zanimao Schmid, koliko ju je fasciniralo otkriće da su mlade djevojke iz njegove okoline već neko vrijeme znale za njega, ali ga nisu prijavile ni roditeljima ni policiji.

Vuk u james-deanovskoj koži, Friend je tajanstven, opsesivan i inteligentan. Njegova zavodljiva i prijeteća, gotovo apstraktna prisutnost utjelovljuje mračnu stranu djevojaštva na pragu seksualnog sazrijevanja, ukazujući na rastrgani odnos mlade žene kao aktivnog subjekta koji žudi i društvenih silnica koje je okružuju i pokušavaju je ukalupiti u pasivni objekt muške žudnje. Connie je poput Crvenkapice koja plahim koracima skreće s puta kako bi osjetila prvi okus samostalnosti i otkrila svijet tjelesnog užitka, a u susretu s Friendom odvija se ultimativna borba za preuzimanje uzda vlastitog života, nepovratni iskorak u odraslost.