Program

Studeni je 1975. godine. Započinje drugo suđenje Pierreu Goldmanu, radikalnom ljevičarskom aktivistu, optuženom zbog nekoliko oružanih pljački, tijekom koje je živote izgubilo dvoje ljudi. No Goldman odbacuje optužbe za ubojstvo, a zahvaljujući svojoj spretnoj retorici i majstorskom poznavanju teatarskih konvencija sudnice, Goldman će zaintrigirati pažnju medija i postati junakom lijevih intelektualaca, čak i pod cijenu doživotne zatvorske kazne.

Slučaj Goldman Cédrica Kahna još je jedna uzbudljiva francuska sudska drama, koja je podjednako osvojila i kritiku i publiku svojom vjernom rekonstrukcijom povijesnih događaja i intrigantnom reinterpretacijom žanrovskih konvencija. Posebice je istican nadahnut, elektrizirajući središnji nastup Arieha Worthaltera, kao i maestralno retoričko nadmetanje, koje film vodi u impresivno finale.

Slučaj Goldman otvorio je prošlogodišnju sekciju „14 dana autora“ Filmskog festivala u Cannesu, a glumac Arieh Worthalter osvojio je nacionalnu filmsku nagradu César za najbolju ulogu. Spomenimo i to da je Godlmanova odvjetnika Georgesa Kiejmana odigrao Arthur Harari, koscenarist popularne Anatomije pada, nagrađen Oscarom u kategoriji originalnog scenarija.