Program

Ambijent prestižne ugostiteljske škole u Domodossoli puno duguje vojnoj akademiji Musilova Törlessa. U rigidnoj disciplini bliskoj formalizmima 18. stoljeća, čija pedanterija vodi računa o dužini učenikove kose i centimetrima između dvaju tanjura na savršeno postavljenom stolu. U komercijalizaciji odrastanja i svijetu mrtvih priroda, svedenom na dvije kategorije – sluge i gospodare. Arhaičnom svijetu finih manira koji pripadaju zaboravljenim vremenima. Učenička uniforma ne smije biti zaflekana. Učenici ne smiju imati kozje bradice, zaliske i tetovaže. U školi koja pretvara učenike u savršene robote. Iako je Maldijev prosede krajnje rigorozan, kontroliran i trezven, s fokusom na ono što dopire izvan kadra. Ne pričaj o sebi i vlastitim političkim i vjerskim uvjerenjima, jer bi time uvrijedio gosta koji s tobom ne dijeli isto mišljenje. Jer, geste koje mora usvojiti Luca, svedene su na gotovo liturgijske rituale. (Dragan Rubeša)

 

Nagrade i festivali:

Locarno Film Festival (2019); Torino Film Festival (2019) – posebna nagrada žirija; Annecy Cinema Italien (2019); Dok Leipzig (2019); FICX Gijón International Film Festival (2019); Thessaloniki Documentary Festival (2020); Viva il Cinema! Journées du film italien de Tours (2020)

 

Davide Maldi rođen je 1983. godine u Rimu. Nakon suradnje s brojnim eksperimentalnim teatrima, snima svoj prvi doks Frastuono o provincijskom psy-trance glazbeniku. Godine 1917. osniva kulturnu udrugu L’Altauro za razvoj i produkciju nezavisnih filmskih projekata. Surađivao je s Micol Roubini na njezinu doksu La strada per le montagne, uvrštenom u konkurenciju festivala Cinéma du réel. Kaže da je inspiraciju za hibridni komad Služiti druge našao u Jonathanu Swiftu i njegovoj knjizi Direction to Servants (Uputstva za sluge).