Program

Spiritual Market: Vedran Ružić kvartet i projekcija filma

Na nastupu u kinu Kinoteka Vedran Ružić kvartet izvest će skladbe s autorskog jazz albuma nagrađenog diskografskom nagradom Porinom, uz istodobnu projekciju art filma, koji je integralni dio ovog umjetničko-glazbenog projekta.

Inspiriran zapisima putovanja Marka Pola na Daleki istoku, album je svojevrstna posveta Polovom put od Venecije do Kine. Obuhvaća pet autorskih kompozicija među kojima su kasnosrednjovjekovni motet i tradicionalnu mongolsku skladbu u novim aranžmanima.

Film je pak apstraktni prikaz putovanja Marka Pola u kojem se sadašnjost i prošlost isprepliću kroz stvarne i izmišljene ličnosti. Tako su u filmu, pored Kineskog zida, Kublaj Kana, Derviša i samog Marka Pola, uočljivi aktualni motivi današnjice vezani uz imigranate, ratove za naftu, medijsku propagandu, klimatske promjene, kao i one osobne, koji prikazuju unutrašnju borbu umjetnika, skepticizam u pronalaženju novih puteva, te optimistično/pesimističnih pogleda na svijet oko sebe. Budući da je film nastao na temelju glazbe, a ne obrnuto, to ga čini jedinstvenim djelom. Autori ga nazivaju i prvim hrvatskim jazz filmom.

Projekt je dosad predstavljen u brojnim kino dvoranama, galerijama i na jazz festivalima diljem Hrvatske, kao i u Sloveniji te Austriji.

Uz Vedrana Ružića na kontrabasu, nastupit će Adriano Bernobić na bubnjevima, Pavle Miljenović na gitari i Mario Bočić na saksofonu.

Cijena ulaznice 35 kn u pretprodaji / 45 kn na dan izvedbe.