Program

Maureen Cartwright dvadesetogodišnja je Amerikanka koja u Parizu radi kao osobna asistentica medijske zvijezde Kyre. Maureen je također i medij: njezina svijest podešena je tako da hvata vibracije različitih prisutnosti, a u Parizu je ostala ne bi li stupila u kontakt sa svojim nedavno preminulim bratom blizancem Lewisom, koji joj se obećao javiti „s one strane“. Jednoga dana s nepoznatog broja počnu joj stizati poruke od tajanstvenog neznanca: je li to ljubavnik njezine šefice ili znak koji je cijelo vrijeme čekala?

Olivier Assayas svoju je priču o poltergeistu smjestio u svijet u kojem je gotovo sva interakcija posredovana tehnologijom, a ljudi jedni drugima postaju utvare na zaslonima računala i pametnih telefona.

Inspiraciju za neke elemente zapleta Assayas je pronašao u djelima Hilme af Klint, spiritistice i slikarice s početka 20. stoljeća, čija su apstraktna djela bila nadahnuta porukama „iz viših sfera svijesti“. Assayas u spiritistima vidi tehnološku avangardu, tj. umjetnike koji su tehnologiju koristili kako bi dosegnuli iskustva koja su ostala onkraj dosega znanosti. Slično vrijedi i za svijet Assayasovih likova, samo što u ovome filmu lupanje o zidove i stolove zamjenjuju tipkanja i notifikacije s iPhonea.

Assayasova Stilistica apstraktna je psihološka drama ili egzistencijalistički triler o duhovnoj situaciji današnjice. U vremenu u kojem je tehnologija do te mjere prodrla u sve sfere našega života da nam daje sposobnosti koje su se nekada pripisivale božanstvima, jesmo li na pragu transcendencije materijalne stvarnosti ili nam je ponudila još jedno ogledalo vlastitog narcizma? Dopisuje li se Maureen doista s duhom ili vodi razgovor s vlastitom podsviješću? Radi se o jednom od filmova koji širi i preispisuje granice žanra ne bi li pružio odraz duhovne slike vremena u kojem živimo. Da je Antonioni ikada režirao film o duhovima, izgledao bi ovako.