Program

U sklopu 19. Human Rights Film Festivala koji se svake godine održava u Zagrebu (5.-12. prosinca), zaklada Solidarna i HRFF organiziraju  uz projekcije filmova, razgovore o za društvo važnim temama. Ove godine željeli bismo organizirati razgovor na temu Štite li institucije djecu od seksualnog nasilja nakon projekcije kraćih filmova Moj ujak Tudor redateljice Olge Lucovnicove i Među nama redateljice Petre Balekić.

 

Tema rasprave je kvaliteta zaštite djece od seksualnog nasilja, kao posebno teškog oblika kršenja dječjih prava. Ova tema mora prestati biti izmaknutom iz fokusa institucija i društva kao tabu o kojem se ne pristoji javno raspravljati jer ovaj oblik nasilja nad djecom predstavlja strukturalni problem sa pogubnim posljedicama po žrtve ukoliko im nije pružena adekvatna podrška.

 

Razgovor je dio zalaganja zaklade Solidarna za uspostavu Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad djecom i uvođenja cjelovitog sustava zaštite djece, od Filicid Watcha do uvođenja protokola za analizu rizika od nasilja. Seksualno nasilje nad djecom postaje u svijetu sve vidljivije, kao i uporni pokušaji njegova zataškavanja. U uvjetima migracija ogroman je problem nestanak djece i trafficking te seksualno porobljavanje. Pitanje jest i na koji se način takvo nasilje u nas sankcionira I kako se žrtvama pruža podrška.

O FILMOVIMA:

MOJ UJAK TUDOR, dokumentarni
HU, BE, PT, 2021, 20 min
Režija: Olga Lucovnicova
Polazišna točka ovog šokantnog autobiografskog dokumentarnog filma Olge Lucovnicove njezin je povratak u Moldaviju. Obiteljska kuća puna je uspomena, no čini se kao da svi oko nje idealiziraju prošlost u kojoj se krije trauma. Redateljica kameru ne okreće prema sebi, već njome promatra svoju obitelj. Budući da je mlađa od svojih rođaka, zanima je hoće li itko u obitelj smoći hrabrosti i progovoriti o nečemu ozbiljnijem od anegdota i namještenih fotografija.

MEĐU NAMA, animirani
HR, 2021, 11 min
Režija: Petra Balekić
Ema se kao odrasla žena vraća u rodni grad nakon mnogo godina kako bi posjetila oca koji je doživio moždani udar. Povratak je suočava s bolnim sjećanjima na odrastanje u disfunkcionalnoj obitelji, zbog čega je i napustila grad.