Program

Program Vizije: Iz Kratke baze 25 FPS-a posvećen je autorima i djelima koji su istraživanjem mogućnosti filmskog jezika pomicali granice medija te ponudili novu perspektivu onoga što sedma umjetnost može biti.

Palestinska priča je priča o dekolonizaciji, građanskom sukobu i masovnoj nepravdi, ali i o tome kako se prikazana nepravda ne vidi. Krajem ‘60ih godina 20. stoljeća postojao je sve veći osjećaj da se radikalna, propalestinska kinematografija treba razvijati kako bi širila pokret otpora. Filmaši okupljeni oko Hani Jawharieha, Mustafe Abu Alija, i drugih snimaju militantne političke filmove, u kojima brzo prepoznavaju snagu samoreprezentacije.

Temeljna značajka palestinske (antikolonijalne) borbe bila je, a u nekim aspektima još uvijek je, borba za palestinski imidž. Do danas gomila nastalih “palestinskih slika”, koju je pokrenula kolektivna palestinska svijest da deviktimizira sliku izbjeglice, na kraju je nadopunjena okrutnim slikama koje dehumaniziraju Palestince.

Basma Alsharif, Mahasen Nasser-Eldin, Shuruq Harb i Oraib Toukasn su redateljice palestinskih korjena koje u svojim filmovima propituju društvene i političke okolnosti sredine koja ih je formirala. Različitim temama i pristupom dotiču se i samog medija slike, njezinog čitanja i prevođenja.

Borba je još uvijek prisutni motiv, zato što borba još uvijek traje, ali uz nju se razvija jedan čitavi mikrokozmos prizora svakodnevice koja svaki dan ispočetka postavlja život na noge i resetira događaj od prije kojeg sata.

Kroz lutanje ulicama pojasa Gaze ili Jeruzalema, ilegalnih trans partija i skype razgovora autorice plasiraju slike koje sve više upućuju na pitanje:

“Što točno ne možete vidjeti u onome što ja vidim?”

Veliko hvala svim autoricama i Danielli Shreir.

Kustosica programa & autorica teksta: Hrvoslava Brkušić

FILMOVI:

KUĆNI FILMOVI SERIJA IZ GAZE: PRIZORI TUĐEG STRADANJA (2013, 24′), r. Basma Alsharif
TIHI PROSVJED: JERUZALEM 1929 (2019, 20′), r. Mahansen Nasser Eldin
BIJELI SLON (2018, 12′), r. Shuruq Harb
KAD SE STVARI DOGODE (2017, 28′), r. Oraib Toukan