Program

Na samom početku Drugog svjetkskog rata mladi newyorški reporter John Jones putuje u Europu kako bi izvještavao o aktualnim zbivanjima. Njegov prvi zadatak je pratiti tajni sporazum između dvije zemlje, čiji je posrednik poznati diplomat. No situacija se razvije u neočekivanom smjeru, a John se nađe usred špijunskog zapleta i s glavom na panju.

Strani dopisnik drugi je hollywoodski film Alfreda Hitchocka. U svoje je vrijeme bio prilično popularan, a donio mu je i šest nominacija za Oscara, među ostalim i onu za najbolji film (izgubio je od Rebecce, koju je također režirao). Hitchcockov film bio je dio trenda studijski produciranih filmova koji su žanrovske konvencije koristili kako bi senzibilizirali širu javnost za prijetnju koju je predstavljao nacizam, a zanimljivo je da je Joseph Goebbels, ozloglašeni njemački ministar propagande, Hitchcockov film nazvao remek-djelom propagande: „prvorazrednom produkcijom koja će bez ikakve sumnje ostaviti veliki dojam na široke mase neprijateljskih zemalja“.

Iako je tijekom godina zauzeo sporedno mjesto u Hitchcockovu opusu, Strani dopisnik i dalje plijeni pažnju svojim impresivno režiranim akcijskim sekvencama i trilerskim situacijama, kao i načinom na koji predratnu tjeskoba vremena kondenzirana u špijunski zaplet prepun napetosti, obrata i mračnoga humora.