Program

„Na drugi pogled“ poseban je program kina Kinoteka posvećen filmovima koji su u vrijeme svoga nastanka previđeni, zanemareni, loše ocijenjeni ili pogrešno shvaćeni, a koji su sazreli da ih se ponovno pogleda svježim očima i ponovno otkrije! Program počinjemo redateljskom verzijom filma Studio 54, kao produžetkom tematskog programa o filmskim žurkama i zabavama.

Smješten krajem 1970-ih, za vrijeme vrhunca zaluđenosti disko-glazbom, Studio 54 prati Shanea, mladića iz Brooklyna, koji se zapošljava kao barmen u klubu iz naslova – kultnome, gotovo mitskom mjestu newyorške party scene u kojem su osobe iz javnog života minglale među plebsom. Tamo se sprijateljuje s Anitom, pjevačicom u usponu, te njezinim mužem Gregom, a zahvaljujući svome dobrom izgledu i sam postaje svojevrsni celebrity. No slava je kratkotrajna, a onih poznatih Warholovih „15 minuta“ samo što nije isteklo – kako za Shanea, tako i za čitavu disko-scenu.

Mark Christopher navodno se prihvatio režije na nagovor tada moćnog studija Miramax, koji je bio izrazito zadovoljan filmom. Međutim, pokusne projekcije pred publikom iz predgrađa uznemirile su studijske glavešine zbog negativnih komentara na pesimističan završetak i biseksualnost glavnog lika, što je dovelo do kasapljenja Christopherove originalne verzije nadosnimavanjima, kraćenjima i preslagivanjima, kojima je riskantniji materijal ukroćen u konvencionalnu priču s poukom i neuvjerljivom romansom.

Na Berlinaleu je 2015. godine prikazana redateljska verzija filma, iz koje je uklonjeno 30 minuta nadosnimljenih dijelova i vraćeno 45 minuta originalne Christopherove verzije. Za razliku od filma iz 1998. godine, koji su slabo prihvatili i publika i kiritka, redateljska verzija Studija 54 od dijela je kritike proglašena instant-klasikom, a sada je spremna da je otkrije i zagrebačka publika.