Program

„Kultni petak“ poseban je program kina Kinoteka namijenjen filmofilima pustolovna duha čiji je filmski ukus otvoren egzotičnom, provokativnom i rubnom filmskom izrazu. Unutar ove programske linije prikazivat ćemo filmske naslove koji su s vremenom izgradili vjernu sljedbu posvećenih štovatelja – mnoge od njih i po prvi puta nakon dugo vremena na velikome platnu.

Članove američke istraživačke baze na Antarktici budi zvuk helikoptera koji progoni psa, nastojeći ga ubiti. Ispostavlja se da je riječ o članovima obližnje norveške postaje, čiji su članovi ubijeni ili nestali u neobičnim okolnostima. Među ostacima nailaze i na leš humanoidnog bića, koje donose u bazu na daljnja testiranja. Ispostavlja se da je to bila velika pogreška.

Teško je za vjerovati, no jedan od najpoznatijih filmova Johna Carpentera, autora kultnih filmova kao što su Napad na policijsku postaju 13 (1976), Noć vještica (1978) i Bijeg iz New Yorka (1981), imao je – malo je reći – problematičan početak. Kritika svoga vremena otpisala ga je kao „instant-smeće“, a Carpentera prozvala „pornografom nasilja“, zbog čega je dio medija Stvoru prišio titulu „najomrženijeg filma desetljeća“. Izrazito negativne reakcije i slab prijem publike također su imale značajne posljedice na Carpenterovu karijeru te u konačnici dovele do raskida ugovora sa studijem Unversal i gubitak angažmana na nekolicini ambicioznijih projekata, od čega se profesionalno nikada nije oporavio.

No Carpenterov nihilistički šoker s vremenom je revaloriziran, a pritom je izgradio kultnu sljedbu. Zahvaljujući prvorazrednim specijalnim efektima, koji su u vrijeme nastanka bili istovremeno hvaljeni zbog tehničke umješnosti i kritizirani zbog njihove šok-kvalitete, danas ga se drži za jedan od kamena temeljaca body horora, struje filma strave koja je definirala dobar dio 1980-ih. Uz to, riječ je o odličnom primjeru Carpenterove klasične, krajnje efektne režije, koja priču o koroziji povjerenja unutar zatvorene zajednice i rastućoj paranoji pretvara u prvorazrednu, snijegom zatrpanu noćnu moru, koja će na platnu kina Kinoteka zasjati u svojoj nedavno restauriranoj inačici!