Program

„Na drugi pogled“ je program kina Kinoteka posvećen filmovima koji su u vrijeme svoga nastanka previđeni, zanemareni, loše ocijenjeni, pogrešno shvaćeni ili s vremenom zaboravljeni, a koji su sazreli da ih se ponovno pogleda svježim očima i otkrije.

Tijekom putovanja Indijom, Ruth Barron doživljava neočekivano prosvjetljenje i pridružuje se komuni vjerskog gurua Babe. Zabrinuti za psihološko stanje svoje kćeri, članovi njezine obitelji izmislit će priču o očevoj bolesti, ne bi li je namamili nazad u Australiju i predali u skrb P.J.-a Watersa, stručnjaka specijaliziranog za „deprogramiranje“ pojedinaca koje su zaveli vjerski kultovi.

Iako premijerno prikazan u natjecateljskom programu Filmskog festivala u Veneciji, Sveti dim nije naišao na razumijevanje ni kritike niti publike. Međutim, revizionistička screwball komedija Jane Campion, u kojoj konfrontacijski, bez zaštitnih rukavica, preispituje dinamiku moći unutar muško-ženskih odnosa, danas zrači sasvim novim sjajem. Predvođena nadahnutim i nadasve hrabrim nastupima Kate Winslet i Harveya Keitela, ova duhovita, erotična i povremeno halucinantna de(kon)strukcija dobnih, intelektualnih, seksualnih i svih ostalih silnica koje ustrojavaju hijerarhiju unutar romantičnih odnosa zrela je da je se ponovno pogleda i otkrije!

Film prikazujemo s 35mm kopije.