Program

Frank je učitelj u osnovnoj školi, koji se želi baviti filmom. Vodi aktivan seksualni život i često mijenja partnere, što ga povremeno dovodi u neprilike. Jednoga dana u kinu upoznaje Bernda, muškarca koji mu se svidi i s kojim se upušta u vezu. No dok je Berndova predodžba veze sličnija monogamnom građanskom braku, Frank se teško odriče svoje slobode, što će njihovu ljubav staviti na kušnju.

U Taksiju do zahoda redatelj Frank Ripploh ispričao je vlastitu životnu priču: dok je skupljao sredstva za snimanje filma, radio je kao učitelj u osnovnoj školi, a zbog svoje seksualne orijentacije izgubio je posao. Ripploh je ovdje odigrao i glavnu ulogu, a autobiografske elemente iskoristio je kako bi pružio iskren i vjeran pogled na život gej scenu Zapadnog Berlina, prije nego ju je epidemija AIDS-a radikalno promijenila. U težni za autentičnošću Ripploh se nije ustručavao uključiti eksplicitne nesimulirane prizore seksa, što mu je u pojedinim zemljama izazvalo probleme s cenzurom, a zbog čega je film i danas namijenjen zrelijoj publici.

Ripploh vješto koristi obrasce romanse i komedije kako bi progovorio o suprotstavljanju dva koncepta ljubavi i romantičnih odnosa, što je tema koja je još uvijek aktualna – kako u gej zajednicama, tako i izvan njih. Snimljen za svega 100.000 njemačkih maraka, ali s mnogo optimizma, humora i dobre volje, Taksi do zahoda spada među rijetko viđene pionire modernog queer filma te i dalje osvaja svojom iskrenošću i humorom, a prikazujemo ga u integralnoj i restauriranoj inačici.

Spomenimo i to da je Frank Ripploh jedan od autora filma Čarobnjak Babilona (Der Bauer von Babylon, 1982), dokumetarca nastalog tijekom snimanja Querellea (1982, u kojem je Ripploh odigrao manju ulogu), značajnog i po tome što sadrži jednu od posljednjih Fassbinderovih snimaka – intervju koji je dao svega desetak sati prije smrti.