Program

Randall Dale Adams optužen je da je 1976. godine u Dallasu ubio policajca. Zbog toga se nalazi u zatvoru iščekujući smrtnu kaznu. No Adams tvrdi da je nevin te da je smrt skrivio netko drugi. Errol Morris okuplja sudionike ovoga slučaja: odvjetnike, tužitelje, svjedoke, optuženike i suučesnike, kako bi saznao je li moguće da se iza rešetaka uistinu nalazi nevin čovjek.

Malo je filmova koji su do te mjere zadužili povijest filma kao što je to Tanka plava linija Errola Morrisa. Morrisov film ne samo da je proširio razumijevanje onoga što dokumentarac može biti, nego je spasio život svome protagonistu, Randallu Daleu Adamsu, od sigurne smrti na električnoj stolici.

Naziv filma ironičan je komentar na policiju koja čuva društvo od skliznuća u kaos. No u Morrisovu filmu ispostavlja se da su se i policija, i sudski vještaci, i svjedoci – dakle vijci i kotačići koji čine mehanizam društvene pravde i zakona – upregnuli ne da bi pravda bila zadovoljena, nego da bi priča dobila svoj zaključak, čak i pod cijenu da za to glavom plati nevin čovjek.

Kako bi istaknuo nepouzdanost i proturječnost različitih perspektiva, Morris poseže za u to vrijeme nekonvencionalnom i inovativnom metodom igranih rekonstrukcija, zbog kojih su filmski puristi svojevremeno raspravljali o tome je li uopće riječ o dokumentarnom ili igranom filmu. Kako bi gledatelja i samog stavio u poziciju detektiva, Morris izostavlja brojne klasične dokumentarističke metode, kao što su potpisi govornika i telopi s informacijama o vremenu i mjestu, puštajući ih da se sami snalaze među proturječnim iskazima. Pritom je i estetizirao kostime i scenografiju, tako da bojama upućuje u rasplet slučaja.

Rezultat je jedno od najutjecajnijih ostvarenja u povijesti kinematografije, začetnik danas popularnog žanra istinitih zločina (true crime), ali i subverzivan podsjetnik na labavost struktura koje čine temelje društva.