Program

POSTAJANJE (Becoming), 2018, 6 min
redatelj: Jan van Ijken

Postajanje je kratkometražni film o čudesnoj genezi života. Na velikom filmskom platnu svjedočimo nastanku planinskog vodenjaka (Ichthyosaura Alpestris) s detaljnim mikroskopskim uvidom u sve faze embriogeneze, od trenutka oplodnje do izlijeganja. Embrio je pomno praćen te je u film preveden u ubrzanoj snimci, kojom je vrijeme od tri tjedna kondenzirano na šest minuta, tijekom kojih promatramo univerzalni proces koji je svojstven većini živih bića, a koji obično ostaje nevidljiv: sam početak života.

SAFARI, 2007, 7 min
redateljica: Catherine Chalmers

Rijetko dobijemo ovako intiman i neposredan uvid u dinamične živote najmanjih sustanara na planetu. Zamislite, žohar izvire iz iskonskog mora, prvi put puzeći po kopnu. Zatim, pod budnim okom naše prizemne kamere koja ga prati u stopu, on pronalazi svoj put kroz bujnu džunglu susrećući pritom predimenzionirane insekte, vodozemce i gmazove i njihove fascinantne dnevne rutine. Životinjska glumačka postava ove kratke “evolucijske melodrame” uključuje preko 20 vrsta koje je redateljica Catherine Chalmers othranila i snimala tijekom dvije godine. Naposljetku, naša nam intimna točka gledanja razjašnjava neporecivu ljepotu ovih sitnih stvorenja, izazivajući osjećaj bliskosti i poštovanja prema brojnim vrstama koje obično previdimo ili ocjenjujemo kao puke štetočine.

POLITIKA (Politik), 2017, 3 min
redatelj: Antonello Matarazzo

Pratimo brzu metamorfozu 101 mrtvog insekta s raznih područja Zemlje. Za redatelja Antonella Matarazza, metamorfoza mrtvih insekata metafora je političkog preobražaja, posebice konzervativne nepokretnosti. No, Politika je ujedno i polis koji pokazuje složenu strukturu pčelinjeg društva koja je u životinjskom svijetu najsličnija, ako ne i superiorna, čovjekovoj učinkovitosti. Samim time, za Matarazza, smrt pčela jednaka je smrti čovječanstava. Ako postrani ostavimo sve metafore, onda svjedočimo i nevjerojatnoj ljepoti bioraznolikosti.

BLOK: KRATKOMETRAŽNI ANIMIRANI FILMOVI

FLOREANA, 2018, 5 min
redatelj: Lou Morton

Biomimikrija je imitiranje prirode, pristup inovacijama koji traži rješenja problema, a inspiraciju za njih pronalazi u prirodi. Priroda je već riješila brojne izazove s kojima se čovječanstvo susreće i zato je potrebno proučavati i imitirati njezina rješenja. Kratki animirani film Floreana odvodi ovaj koncept na potpuno novu razinu. Na udaljenom otoku u dalekoj budućnosti, za kakvu se to važnu misiju pripremaju ljudi?

LEGENDA O RAKOVOM SVJETIONIKU (The Legend of the Crabe Phare), 2016, 6 min
Redatelji: Gaetan Borde, Benjamin Lebourgeois, Claire Vandermeersch, Alexandre Veaux, Mengjing Yang

Legenda kaže da je jednom postojao rak toliko velik da mu je oklop virilo iz mora nalikujući otoku. Toliko je nalikovao otoku, da su ga ljudi brže-bolje naselili. A onda im se tamo toliko svidjelo, da je otok postao popularna turistička destinacija koja se nije prestala širiti. No što je o tome mislio rak? Ovaj nagrađivani film zadivljujućom CGI animacijom na posve kreativan i jedinstven način priča priču o neodrživosti.

VEČERA ZA NEKOLICINU (Dinner for Few), 2014, 10 min
Redatelj: Nassos Vakalis

Mračan i brutalan animirani film Večera za nekolicinu grčkog redatelja Nassosa Vakalisa funkcionira na jednostavnoj premisi: alegoriji večere, tijekom koje odabrana nekolicina nepromišljeno troši resurse, dok ostatak preživljava od komadića sa stola. Kad opskrba presuši, borba za ono malo što preostaje dovodi do drastičnih promjena. No, ono što će se izroditi iz ove promjene neće donijeti olakšanje. Vakalisa je za ovaj rad nadahnula ekonomska recesija koja je pogodila zemlje južne Europe. Večera za nekolicinu odražava njegovu duboku zabrinutost društvenim i ekonomskim kretanjima tijekom krize, kao i njegovu pesimističnu viziju cikličke prirode ljudskog mišljenja i djelovanja kroz povijest.

PLANTAE, 2017, 10 min
redatelj: Guilherme Gehr

Čovjek protiv prirode. Tko će u konačnici pobijediti? Ovaj animirani film prikazuje najveću prašumu svijeta, Amazoniju, uz skriveni detalj unutar svojih „pluća“, koji služi kao simbol ljudskog utjecaja i djelovanja. O kakvom se detalju radi, otkriti će vam sanjivi film Plantae Guilherme Gehra.

M52, 2018, 10 min
redatelj: Yves Paradis

Fascinantan i jedinstven eksperiment u animaciji. Zamislite da u sklopu kreativnog izazova radite potpuno improvizirani animirani film jednom tjedno tijekom jedne godine, a započeli ste samo od ideje jednog lika koji gura veliku kocku u pustinji. Kamo bi krenula ta priča? Priča i dizajn ovog 10-minutnog animiranog eksperimenta nastajali su postepeno, bez scenarija, tijekom 52 tjedna, a rezultat je neočekivana znanstveno-fantastična pustolovina u dalekoj budućnosti čovječanstva. Detaljnije najave samo bi naštetile filmu, bolje je ništa ne očekivati i jednostavno se prepustiti ovom audiovizualnom iskustvu koje zatvara 7. izdanje Okolišnog filmskog festivala.