Program

Bezimeni muškarac ima neobičan fetiš, zbog kojeg u svoje tijelo ugrađuje dijelove otpadnog metala. Jednoga dana udarit će ga automobil za čijim se volanom nalaze uredski činovnik i njegova djevojka, koji bježe s mjesta nesreće. No sudar ostavlja neobične posljedice na tijelo činovnika, čiji se organi i udovi postepeno počinju pretvarati u komade željeza.

Tetsuo: željezni čovjek jedan je od najpoznatijih kultnih filmova osamdesetih. Sniman je tijekom 18 mjeseci s članovima eksperimentalne kazališne trupe redatelja Shinye Tsukamota (koji je u filmu odigrao „metalnog fetišista“) u stanu glumice Kei Fujiwara, koja je odigrala lik činovnikove djevojke. No zahvaljujući originalnosti vizije, neobuzdanoj maštovitosti i čistom intenzitetu Tsukamoto je stvorio djelo koje furioznim pokretima kamere, stop-animacijom, industrijskim soundtrackom i grotesknom prostetikom bez problema baca u sjenu naslove sa znatno impozantijim budžetom.

Tetsuo povezuje elemente tjelesnog horora, cyberpunka i ekspresionizma u psihoseksualni košmar koji svojim transgresivnim imaginarijem govori o prodoru tehnologije u naša tijela i umove, urbanom otuđenju, potisnutoj seksualnosti i moći fetiša da reprogramira doživljaj tijela i erotike. Više od svega, Tetsuo je audiovizualni napad na sva osjetila, intenzivno iskustvo koje je lakše doživjeti nego racionalno objasniti.

A kao što to s kultnim filmovima obično biva, zbog krajnje transgresivnog sadržaja preporučamo ga filmofilima pustolovna duha i čeličnih živaca.