Program

Prosinac 1970-ih. Paul Hunham omrženi je profesor povijesti na privatnoj akademiji u Novoj Engleskoj, gdje se upravo sprema za zimske praznike. No zbog toga što je na ispitu srušio sina lokalnog senatora, jednog od financijera škole, ravnatelj ga kažnjava tako što će raspust provesti na kampusu vodeći računa o nekolicini dječaka koji iz različitih razloga blagdane ne mogu provesti sa svojim obiteljima. Među njima je i Angus Tully, inteligentan i problematičan dječak kojeg majka zanemaruje, te Mary Lamb, školska kuharica koja je nedavno izgubila sina u Vijetnamu.

Alexander Payne osvojio je gledatelje diljem svijeta filmovima kao što su Stranputice (2004), Nasljednici (2011) i Nebraska (2013), majstorskim studijama karaktera s likovima primoranima da se suoče sa svojim dosadašnjim životnim odlukama. The Holdovers mnogi drže za jedan od njegovih najboljih filmova, a radi se o drami suptilnog humora koja oponaša estetiku sedamdesetih, sa sjajnim osjećajem za atmosferu i duh vremena te naglaskom na odnose među likovima koji se postepeno razvijaju.

The Holdovers su se našli na popisima najboljih prošlogodišnjih filmova, glumica Da’Vine Joy Randolph osvojila je Oscara za sporednu ulogu školske kuharice, a film se za Oscara natjecao i u kategorijama najboljeg filma, originalnog scenarija, glavnog glumca (Paul Giamatti) i montaže.