Program

Brad i Janet, mladi zaljubljeni par, odlaze u posjet Dr. Everetu Scottu, profesoru koji ih je upoznao, kako bi mu osobno prenijeli radosnu vijest o zarukama. Tijekom putovanja auto im se pokvari usred mračne šume pa odluče potražiti pomoć u obližnjem zamku. Njegov vlasnik je Frank-N-Furter, tajanstveni doktor i znanstvenik koji iste večeri pred svojim kolegama planira predstaviti svoje znanstveno otkriće, a Brada i Janet poziva da im se pridruže na večeri.

Jedan od prvih filmova u kojima se osjetio direktni Bowiejev utjecaj bio je The Rocky Horror Picture Show, camp klasik Jima Sharmana te jedan od rodonačelnika fenomena kultnog i ponoćnog filma. Sharmanov antagonist, „slatki transvestit iz transeksualne Transilvanije“, djeluje kao rođak Ziggyja Stardusta: raspjevani, seksualizirani i rodno fluidni glam rock izvanzemaljac koji će raspametiti Brada i Janet, tipične sveameričke straight klince, baš kao što je to uspjelo Bowieju nekoliko godina ranije u Ziggyjevim potpeticama. I Frank i Ziggy kreirani su na temelju imaginarija znanstveno-fantastične šund fikcije pedesetih: eskapističkih filmova, stripova i romana o svemirskim osvajačima, ludim znanstvenicima i njihovim monstruoznim kreaturama, dok Sharman dodatnu inspiraciju pronalazi i u tzv. edukativnim filmovima o mentalnoj higijeni i moralnoj panici. Za klince koji su odrastali u razdoblju obnove nakon Drugog svjetskog rata, pop-kultura predstavljala je bijeg u područje mašte, a Bowie i Richard O’Brien, prema čijem je kazališnom mjuziklu nastala i filmska inačica, kodove potisnute seksualnosti i ostalih oblika društvene transgresivnosti iz potkonteksta su gurnuli u prvi plan te nakitili pjesmom i plesom.

The Rocky Horror Picture Show u nekim je aspektima gotovo pa jednako dugovječan kao Bowie – i dalje se redovito prikazuje na velikim platnima diljem svijeta, često uz participaciju publike, što ga čini filmom s najduljom kinodistribucijom u povijesti kinematografije.