Program

Krajem 1960-ih godina, nekolicina trgovačkih putnika obilazi siromašne četvrti u Novoj Engleskoj i Floridi nastojeći prodati luksuzna izdanja Biblije stanovnicima koji si ih uglavnom ne mogu prištiti. Protagonist filma je Paul Brennan, trgovac irskog podrijetla, koji za razliku od svojih kolega ima poteškoća u postizanju očekivanih rezultata.

Veća dostupnost filmske opreme za bilježenje slike i zvuka izazvala je revoluciju u svjetskim kinematografijama krajem pedesetih i početkom šezdesetih godina prošloga stoljeća. Lakoprenosive 16-mm kamere i oprema za sinkronizirano bilježenje slike i zvuka omogućila je filmašima da svoja djela snimaju na autentičnim lokacijama i u nepredvidivim okolnostima, izvan produkcijske i ideološke kontrole studija. To se pokazalo posebno važnim za razvoj dokumentarnog filma, koji se nakon nekoliko desetljeća didaktički intoniranih filmova praćenih sveznajućom naracijom otvorio ambivalentnosti svakodnevice, pustivši običnim ljudima da svoje živote predstave pred kamerom bez posredstva pripovjedača.

Tako je među ostalim nastao i direktni film (direct cinema) – grana američkog dokumentarizma, čiji su najuspješniji predstavnici zatečenu stvarnost nastojali predočiti opservacijskim metodama u maniri „muhe na zidu“, bez intervencije u zatečenu stvarnost. Jedan od reprezentativnih predstavnika direktnoga filma je Trgovački putnik Alberta i Davida Mayslesa i Charlotte Zwerin, film o dubokoj isprepletenosti konzumerizma s vrijednostima američkog društva, koji je uvelike unaprijedio mogućnosti nefikcionalnog pripovijedanja.

 

Pri ulasku u prostorije kina Kinoteka obavezno je predočiti EU digitalnu COVID potvrdu, negativan PCR test (ne stariji od 72 sata) ili brzi antigenski test (ne stariji od 48 sati). Više na Odluka – obvezno testiranje.pdf (gov.hr)
Ulazak je moguć osobama kod kojih postoje kontraindikacije za cijepljenje, što se dokazuje liječničkom potvrdom.

Osobe koje nemaju odgovarajuću dokumentaciju, nažalost neće moći prisustvovati programima koji se održavaju u kinu Kinoteka.
Ako ste ulaznice kupili unaprijed, a ne posjedujete EU digitalnu COVID potvrdu ili drugi odgovarajući dokaz, povrat novca možete ostvariti putem kanala kojim ste ulaznice i kupili.

U slučaju respiratornih problema, temperature iznad 37,2 ili bilo kojih drugih simptoma bolesti, molimo da odgodite dolazak u kino.