Program

Kinoteka Junior novi je program kina Kinoteka namijenjen u mnogočemu našoj najvažnijoj publici – klincima! Program će se održavati svaku drugu subotu u ranim poslijepodnevnim satima, a u sklopu njega prikazivat ćemo klasike iz kinematografija poznatih po bogatoj tradiciji dječjeg filma.

Prva sezona Kinoteke Junior bit će posvećena čehoslovačkim bajkama, a otvara je Tri oraha za Pepeljugu redatelja Václava Vorlíčeka iz 1973. godine. Riječ je o modernoj verziji klasične bajke o djevojčici koja živi u sjeni svoje maliciozne maćehe, a koja će dobiti priliku zasjati na kraljevskome balu. Čehoslovačka verzija ove poznate bajke puno je bliža izvorima u narodnoj književnosti nego Disneyeva inačica, a za razliku od nje nudi živopisnije i kompleksnije likove Pepeljuge i Princa, koji će gledatelje iznenaditi svojom suvremenošću.

Tri oraha za Pepeljugu svojevremeno je bio veliki hit u čitavoj Europi, a u Kinoteci ćemo prikazati restauriranu inačicu. Pepeljugu će uživo sinkronizirati Amanda Prenkaj, glumica iz ansambla Gradskog kazališta Žar ptica.