Program

Dokumentarni klasik Marcela Ophulsa o stanovnicima francuskog gradića Clermont-Ferranda krajem Drugog svjetskog rata. Snaga filma proizlazi iz kombinacije fascinantnih, razotkrivajućih intervjua i arhivskih snimki, čime se pruža detaljna i bolno autentična freska života za vrijeme njemačke okupacije. Ophuls pokazuje da većina francuskih građana toga vremena nisu bili ni junaci, ni zlikovci niti kukavice, nego obični ljudi koji su se pokušavali snaći u izvanrednim okolnostima, a portreti njihovih nada, strahova i uznemirujućih moralnih iskliznuća ostaju nenadmašeni u povijesti kinematografije.

Tuga i milost tri je godine kasnije bila nominirana za Oscara u kategoriji najboljeg dokumentarnog filma, no izazivanje nacionalnih mitova izazvalo je brojne kontroverze u Francuskoj te naposljetku dovelo i do zabrane njegova emitiranja na televiziji sljedećih deset godina.

Ophulsov film danas se drži za jedno od kapitalnih ostvarenja dokumentarnog filma, podjednako važno zbog svojih autentičnih svjedočanstava koliko i zbog neuljepšanog prikaza ljudske prirode.

Film prikazujemo s pauzom od 10 minuta između prvog i drugog dijela.