Program

U karakterističnoj radničkoj četvrti Barcelone, pod izlikom ali i prijetnjom renovacije, gradi se stambeni blok a filmska ekipa provodi godinu i pol prateći ovaj proces od samog početka. Radovi u tijeku se, osim na praktikalije podizanja zgrade fokusiraju i na utjecaj koji projekt ima na one koji žive u susjedstvu, uključujući tinejdžerski par koji skvotira obližnju zgradu, ilegalnog stranca koji traži posao za sebe i svog sina te djevojku iz susjedstva koja se zaljubljuje u jednog od građevinskih radnika.

Ovaj film je europska mreža za medijsko i filmsko opismenjavanje CinED odabrala kao jedan od onih europskih remek-djela koje u sebi sadrži potencijal da svojom složenošću i briljantnim tretiranjem medija bude uzor i poticaj mladima diljem starog kontinenta. Mi smo ga izabrali i zbog njegove dodane ljudske i društvene vrijednosti jer pokazuje kako gradnja samo jedne zgrade u kvartu mijenja sve: sve odnose, sve hijerarhije, sve statuse. Te kako takva promjena može imati utjecaja na grad u cjelini, poput neke negativne (ili u nekom drugom primjeru – pozitivne) urbane homeopatije.

Pametniji grad je višegodišnji projekt, inicijativa i javni događaj (konferencija, radionica, filmske projekcije, izložbe) u produkciji i organizaciji Bacača Sjenki te pridruženih partnera (Urania, kino Kinoteka, DAZ, FRU, Oris – kuća arhitektrue, Supervizuelna, Greta Galerija, Projekt Zidne Novine i dr.) čiji je cilj da participativnom i skupnom energijom zajedništva i razmjene istraži različite mogućnosti resursnosti grada te usporedi i suprotstavi mišljenja o tome što danas, u situaciji posvemašnjeg osiromašenja, medijske zasićenosti i nepostojanja društvenog planiranja, možemo učiniti da grad, po definiciji prostor zajedništva i razmjene, učinimo pametnijim, ljepšim za život, korisnijim za sve građane.

Nakon filma predviđeno je predavanje i razgovor o filmu koji su dio projekta filmskog i medijskog opismenjavanja CinED 2.0. Razgovor i predavanje moderira i drži Boris Bakal.

Ova projekcija u okviru ovogodišnjeg programa Pametniji grad 02 dio je europskog projekta CinEd 2.0 koji je sufinanciran iz programa Kreativna Europa /MEDIA Europske unije.