Program

Tom Ripley talentirani je krivotvoritetlj i imitator, kojeg je bogati američki industrijalac gospodin Greenleaf platio da otputuje u Italiju i vrati kući njegova sina Philippea. Philippe u Europi živi kao plejboj, razmeće se vlastitim novcem i voli ponižavati sve koje smatra inferiornima, uključujući Toma i zaručnicu Marge. Nakon nekog vremena, gospodin Greenleaf zaključuje da od Tomove misije neće biti ništa te prekida zadatak, a Tom dolazi na drugu ideju kako da zadrži povlastice u kojima je dosad uživao.

U zenitu sunca prva je filmska adapacija jednog od najpoznatijih romana Patricije Highsmith, Talentirani gospodin Ripley. Highsmith je njime u popularnu kulturu uvela literarnog sociopata Toma Ripleya, kojem je u nastavku karijere posvetila još četiri romana. Highsmithin roman mogao bi se opisati kao „zločin bez kazne“, u kojem je kao izvor napetosti iskorišteno trenje između fascinacije i zazora klasom naslijeđenog novca i privilegija koje donosi.

Stavivši naglasak na uzbudljivu priču o zločinu, bijegu i potjeri, René Clément utišao je tematsko bogatstvo romana u korist kriminalističkog zapleta, pri čemu je maksimalno iskoristio mediteranski setting priče te karizmatičnog Alaina Delona, kojem je uloga Toma Ripleya donijela svjetsku slavu.